Engine-indicating and crew-alerting system

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Voorbeeld van een EICAS-presentatie

Het Engine-indicating and crew-alerting system (EICAS) is een belangrijk systeem in de cockpit van moderne verkeersvliegtuigen.

EICAS voorziet de vliegers van een grote hoeveelheid informatie over de status van de motoren en overige systemen en waarschuwt de vliegers actief wanneer een onderdeel of een systeem in het vliegtuig niet juist werkt. Het EICAS heeft de taken overgenomen van de vroegere boordwerktuigkundige (bwk).

Motorinformatie[bewerken]

EICAS presenteert de motorinformatie van het vliegtuig op één of twee schermen in de cockpit ( crt of lcd). De waarden die worden weergegeven zijn meestal toerentallen, temperaturen, oliedruk en -temperatuur en brandstofverbruik.

Overige systemen[bewerken]

Vaak kan het EICAS ook informatie presenteren van andere systemen zoals:

  • elektrisch systeem (bv weergave van ingeschakelde generatoren en/of gelijkrichters)
  • landingsgestel (druk in de banden, rem-temperaturen)
  • brandstofsysteem (hoeveelheid brandstof per tank, brandstof-temperatuur, welke brandstofpompen aan/uit)
  • hydraulisch systeem (hoeveelheid druk, pompen aan/uit)
  • pneumatisch systeem

Waarschuwingssysteem[bewerken]

Het waarschuwingssysteem waarschuwt de vlieger als het EICAS ergens in een van de systemen een onregelmatigheid of een rare instelling ontdekt. De fout wordt gepresenteerd op het scherm waarna de vliegers eventueel corrigerende acties kunnen ondernemen. Waarschuwingen van verschillende importantie verschillen van kleur (rood, geel, wit) en worden al dan niet vergezeld door verschillende waarschuwingstonen.

ECAM[bewerken]

ECAM is het volg- en waarschuwingssysteem van Airbus. ECAM staat voor Electronic Centralized Aircraft Monitoring en heeft nagenoeg dezelfde functies en uiterlijkheden als het EICAS dat door Boeing is bedacht.

Externe link[bewerken]