Ernst Engel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernst Engel

Ernst Engel (Dresden, 21 maart 1821 - Radebeul, 8 december 1896) was een Duits politiek econoom en statisticus.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Ernst afstudeerde aan de Mijnbouwacademie in Freiberg, trok hij rond in Frankrijk en Duitsland. Net na de revoluties in Europa in 1848, werd hij aangesteld in de koninklijke commissie van Saksen. Hem werd gevraagd het verband tussen handel en arbeid te bepalen.

In 1850 werd hij door de staat aangesteld voor de organisatie van de Duitse industriële tentoonstelling te Leipzig.[1] Dit was echter zo een succes dat hij in 1854 benoemd werd als hoofd van de Statistische Dienst van de overheid. In 1858 stopte hij hiermee en richtte de eerste Hypotheken-Versicherungsgesellschaft op (Hypotheken verzekeringsmaatschappij).[1] In 1860 werd hij de opvolger van Karl Friedrich Wilhelm Dieterici in het Departement van de Statistiek. In 1882 nam hij ontslag en trok zich terug in Radebeul, waar hij op 75-jarige leeftijd overleed.

Wet van Engel[bewerken | brontekst bewerken]

Engel is bekend door de wet van Engel. Deze zegt dat, naarmate het inkomen stijgt, het aandeel van de uitgaven dat wordt besteed aan noodzakelijke producten (voedsel, huisvesting, vervoer, gezondheidszorg) daalt. Dit wil zeggen, dat het niet is omdat je meer verdient, dat men meer gaat uitgeven aan noodzakelijke producten. Dus de hoeveelheid noodzakelijke producten die men koopt daalt in verhouding tot de rest van wat men koopt, maar het is wel mogelijk dat men duurdere noodzakelijke producten koopt.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]