Ernst Meyer (botanicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ernst Heinrich Friedrich Meyer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ernst Meyer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Ernst Heinrich Friedrich Meyer
Geboren 1 januari 1791
Overleden 7 augustus 1885
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting E.Mey
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Ernst Meyer aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ernst Heinrich Friedrich Meyer (Hannover, 1 januari 1791 - Köningsberg, 7 augustus 1885) was een Duitse botanicus en de directeur van de botanische tuin in Köningsberg. Zijn botanische auteursaanduiding is E.Mey. Hij was gespecialiseerd in de russenfamilie (Juncaceae). Hij heeft meerdere botanische namen gepubliceerd.

Leven[bewerken]

Ernst Meyer studeerde in de vredesperioden van de Duitse bevrijdingsoorlog geneeskunde aan de Universiteit van Göttingen. In deze stad ontmoette hij tevens de botanicus Johann Wolfgang von Goethe. Ze leerden elkaar kennen via een advertentie in een Duits tijdschrift. Naar aanleiding van deze advertentie correspondeerden de twee met elkaar. Dit leidde uiteindelijk tussen een samenwerking bij twee van Goethe's werken.

In 1826 werd Meyer aangesteld als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Königsberg waar hij vervolgens in 1829 hoogleraar werd. In Köningsberg ontmoette hij vervolgens de Duits Amerikaan Augustus Fendler (1813-1883) met wie hij een verzameling planten uit West-Amerika heeft samengesteld.

Bibliografie[bewerken]

  • Synopsis Juncorum (1822)
  • Synopsis Luzularum (1823)
  • De plantis labradoricis (1830)
  • Commentatorium de plantis Africae australioris (1836–1838)
  • Preußens Pflanzengattungen (1839)
  • Geschichte der Botanik, botanisch verlag, Königsberg 1854–1857. – Vertaling met een voorwoord van Frans Verdoorn: Uitgever A. Asher, Amsterdam in 1965.