Esklarinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De esklarinet is een hogere variant van de klarinet.

De esklarinet wordt een transponerend instrument genoemd en staat gestemd in Es, wat betekent dat er een Es klinkt op de piano als het instrument een C speelt, en is daarmee een kwart hoger dan de "gewone" bes-klarinet. De esklarinet ziet er daardoor uit als een gewone klarinet, maar dan een stuk kleiner.

Bij de hogere tonen heeft de esklarinet een veel scherpere en penetrantere toon dan de besklarinet. Gekscherend wordt het instrument daardoor ook wel espieper genoemd, maar het gebruik van een esklarinet is handig ter ondersteuning van de hoogste noten in de klarinetgroep. Wil je diezelfde noten op een besklarinet spelen, dan klinken die noten soms vervormd en dat is niet het geval bij de esklarinet. Indien de esklarinet bespeeld wordt in het medium of lagere register zijn de tonen helemaal niet scherp. Hier bestaat vaak een misverstand over.

De bespeler van de esklarinet zit meestal aan de rand van de klarinetgroep. Het instrument komt veel vaker voor bij harmonieorkesten dan bij symfonieorkesten.