Evangelische Alliantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Evangelische Alliantie is een organisatie van evangelische christenen. Deze alliantie is onderdeel van de Europese Evangelische Alliantie, die op zijn beurt onderdeel is van de World Evangelical Alliance.[1] Deze alliantie is actief in 128 landen en vertegenwoordigt circa 600 miljoen christenen.[2] Regelmatig geeft de alliantie persberichten uit met informatie over ontwikkelingen binnen het christendom. Ook wordt informatie verzameld over vervolgingen van christenen in islamitische en communistische landen. Jaarlijks wordt daarover gerapporteerd.

Evangelische Alliantie in Nederland[bewerken]

Bij de Evangelische Alliantie in Nederland zijn ruim 90 organisaties, zes kerkgenootschappen en enkele honderden gemeenten aangesloten. Directeur is Jan Wessels. Hij volgde Arnold van Heusden op. De voorzitter van de EA is Willem Smouter. Hij volgde de baptistenvoorganger Peter Kos op.[3]

Belangrijkste doel is samenwerking op de terreinen van gebed, evangelisatie, gemeenteopbouw en diaconaat. Doel is de opbouw van missionaire gemeenten en organisaties die op een eigentijdse wijze in woord en daad getuigen van het evangelie van Jezus Christus. Daarbij is er speciale aandacht voor kinder- en jeugdwerk. In Nederland is de Evangelische Alliantie verantwoordelijk voor de organisatie van de Nationale Gebedsdag.

Per 1 juli 2013 is de EA in Nederland gefuseerd met de Evangelische Zendingsalliantie (EZA).

Evangelische Alliantie Vlaanderen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Evangelische Alliantie Vlaanderen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Evangelische Alliantie Vlaanderen is ontstaan in 1980 en verenigt verschillende denominaties en onafhankelijke gemeentes en kerken. Als denominaties zijn er aangesloten: Het ECV (Evangelische Christengemeenten in Vlaanderen), de BEZ (Belgische Evangelische Zending), de VEG (Vrije Evangelische Gemeenten) en het het VVP (Verbond van Vlaamse Pinkstergemeenten).

Externe links[bewerken]

Bronnen en/of noten