Evangelische Alliantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Evangelische Alliantie (EA) is een organisatie van evangelische christenen. Deze alliantie is onderdeel van de Europese Evangelische Alliantie, die op zijn beurt onderdeel is van de World Evangelical Alliance. Deze alliantie is actief in 128 landen en vertegenwoordigt circa 600 miljoen christenen.[1] Regelmatig geeft de alliantie persberichten uit met informatie over ontwikkelingen binnen het christendom. Ook wordt informatie verzameld over vervolgingen van christenen in islamitische en communistische landen. Jaarlijks wordt daarover gerapporteerd.

Nederland[bewerken]

In Nederland heet de Evangelische Alliantie sinds 21 mei 2015 MissieNederland. MissieNederland is ontstaan uit de fusie van de Stichting Evangelische Alliantie (EA) en de Stichting Evangelische Zendingsalliantie (EZA). Deze fusie vond plaats op 1 juli 2013.

Bij MissieNederland zijn ruim 200 organisaties, acht kerkgenootschappen en enkele honderden gemeenten (van protestant tot pinkstergemeenten) aangesloten. De collegiale directie wordt gevormd door Jan Wessels en Adri Veldwijk. De voorzitter van MissieNederland is Jaap van de Poll. Het kantoor staat in Driebergen.

Belangrijkste doel is samenwerking op de terreinen van discipelschap, missionaire gemeenschapsvorming, zending en (wereld)diaconaat. Doel is de opbouw van missionaire gemeenten en organisaties die op een eigentijdse wijze in woord en daad getuigen van het evangelie van Jezus Christus. Daarbij is er speciale aandacht voor kinder- en jeugdwerk.

Evangelische Alliantie Vlaanderen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Evangelische Alliantie Vlaanderen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Evangelische Alliantie Vlaanderen is ontstaan in 1980 en verenigt verschillende denominaties en onafhankelijke gemeentes en kerken. Als denominaties zijn er aangesloten: Het ECV (Evangelische Christengemeenten in Vlaanderen), de BEZ (Belgische Evangelische Zending), de VEG (Vrije Evangelische Gemeenten) en het het VVP (Verbond van Vlaamse Pinkstergemeenten).

Externe links[bewerken]