Naar inhoud springen

Fay Weldon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tilanus (overleg | bijdragen) op 15 dec 2019 om 16:12. (→‎Bibliografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fay Weldon in 2008

Fay Weldon (Alvechurch, 22 september 1931) is een feministisch Engels schrijfster. Haar boeken gaan vaak over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen.

Fay Weldon werd in 1931 in Engeland geboren als Franklin Birkinshaw, in een literaire familie: zowel haar grootvader Edgar Jepson als haar moeder Margaret (onder het pseudoniem Pearl Bellairs) waren schrijver. Vijf weken na haar geboorte gingen zij en haar moeder terug naar Nieuw-Zeeland. Weldon woonde tot haar veertiende in Auckland, waar haar vader dokter was, maar na de scheiding van haar ouders vertrok Weldon met haar moeder en haar zus Jane naar Engeland. Ze zag haar vader nooit terug.

Weldon ging naar de Universiteit van St. Andrews in Schotland, waar ze psychologie en economie studeerde, maar vertrok naar Londen toen ze een kind had gekregen zonder getrouwd te zijn. Kort daarna trouwde ze met Ronald Bateman, een 20 jaar oudere leraar, en verhuisde naar Acton in Londen. Het echtpaar scheidde twee jaar later. Weldon ging in de reclame werken om haarzelf en haar zoontje te onderhouden.

Op haar negenentwintigste, in 1962, ontmoette ze Ronald Weldon, een antiekhandelaar. Ze trouwden en kregen samen drie zoons. Weldon begon in deze tijd met schrijven voor radio en tv. Een paar jaar later, in 1967, publiceerde ze haar eerste roman: The Fat Woman's joke. In de 30 volgende jaren bouwde ze een succesvolle carrière als schrijfster op. Weldon publiceerde meer dan twintig romans, en bovendien verschillende bundels met korte verhalen, films en artikels in kranten en tijdschriften, en ze werd een bekend gezicht en stem bij de BBC.

Ronald en Fay Weldon scheidden in 1994. Zij trouwde hierop met dichter Nick Fox. Het echtpaar woont in Engeland.

Bibliografie