Federaasje fan Fryske Studinteferienings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Federaasje fan Fryske Studinteferienings (FFS, Nederlands: Federatie van Friese studentenverenigingen) is een samenwerkingsverband van Friese studentenverenigingen buiten Friesland.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De Federaasje heeft de volgende leden:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Federaasje is opgericht tijdens een studiemiddag in de kanselarij in Leeuwarden op 22 december 1930. Ze had toen de volgende leden:

Andere organisaties die ooit lid zijn geweest, maar nu niet meer bestaan, zijn Finn te Leiden, ASSFS Cygnus Resurgens te Amsterdam, Tsjerk Hiddes te Enschede en Mokumer Mjitte te Amsterdam.

De Federaasje heeft in haar bestaan vele congressen en studiemiddagen georganiseerd. Vaste activiteiten zijn het rond kerst gehouden Krystkongres te Franeker, de kampen op Ameland, de zeilkampen en de kaatscompetitie. Tot 1970 heeft de Federaasje onder de naam Fryslân oerein een eigen tijdschrift uitgegeven.

Krystkongres[bewerken | brontekst bewerken]

Het Krystkongres (Nederlands: Kerstcongres) is een jaarlijks tweedaags congres, dat rond de kerst gehouden wordt in de voormalige academiestad Franeker.

Het congres wordt op derde en vierde kerstdag gehouden voor en georganiseerd door leden van de aangesloten en bevriende verenigingen van de Federaasje fan Fryske Studinteferienings. De locatie voor het congres is het oudste studentencafé van Nederland, de 'Bogt fen Guné'. De lezingen en het debat worden doorgaans in de Friese taal gehouden.

In 2012 vond het 80e Krystkongres plaats.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]