Front Progressiste du Peuple Seychellois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en dient bijgewerkt te worden.
Uitleg: naam van de partij

Het Front Progressiste du Peuple Seychellois of Seychelles People's Progressive Front (FPPS, SPPF; in het Nederlands: Progressief Volksfront van de Seychellen) is een sociaaldemocratische partij op de Seychellen.

De partij werd in 1964 onder de naam Seychelles People's United Party (SPUP) opgericht door France-Albert René. De SPUP streefde naar een onafhankelijk Seychellen en de opbouw van een socialistische maatschappij. In 1976 werden de Seychellen een onafhankelijke republiek met James Mancham van de Seychelles Democratic Party als president. René van de SPUP werd minister-president van een coalitieregering.

Toen Mancham in 1977 in het buitenland verbleef, greep René de macht en werd president. In 1978 fuseerde zijn SPUP met diverse kleinere partijtjes tot de Front Progressiste du Peuple Seychellois/ Seychelles People's Progressive Front (FPPS/SPPF). De SPPF werd de enige toegelaten partij. De partij werd geleid door een partijvoorzitter (René) en een Centraal Uitvoerend Comité.

Tijdens de periode dat de Seychellen een eenpartijstaat was (1978-91), werd de partij financieel gesteund door de regeringen van Tanzania, Algerije, Libië en de DDR.

In 1991 werd het meerpartijenstelsel in de Seychellen ingevoerd. De partij won echter de vrije verkiezingen van 1993, 1998 en van 6 december 2002. Bij deze laatste verkiezingen verkreeg hij 54,3% van de stemmen, goed voor 23 van het 34-zetels tellende parlement.

Bekende partijprominenten zijn, naast France-Albert René, de huidige president van de Seychellen, James Michel, Jacques Hodoul (voormalig minister van Buitenlandse Zaken), Joseph Belmont (de huidige vicepresident) en Maxime Ferrari (thans een opposant van René).

Externe links[bewerken]