Naar inhoud springen

Gebruiker:194.13.133.3/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

CircuLaw is een kennisplatform gericht op het bevorderen van de circulaire economie door het ontsluiten van wet- en regelgeving.

Het kennisplatform is ontstaan uit een samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Dark Matter Laboratories, EIT Climate-KIC, Built by Nature, AMS institute, de Circulaire Bouweconomie, de Provincies Noord-Holland en Flevoland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Ministerie van Financiën, TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Erasmus School of Law, Vrije Universiteit (VU), Wageningen Universiteit.[1]

Op 8 februari 2023 werd de beta-versie van het platform gelanceerd.[2]

Circulaw biedt bruikbaar en tastbaar inzicht en overzicht van wet- en regelgeving, waardoor beleidsmakers in staat zijn om deze in te zetten om de overstap van het lineaire systeem naar een circulair systeem te bevorderen. Het doel van CircuLaw is om de circulaire economie te bevorderen en zo versnelde klimaatverandering tegen te gaan, vervuiling te verminderen, de biodiversiteit te behouden en te zorgen dat grondstoffen beschikbaar blijven.

Law as a Service

[bewerken | brontekst bewerken]

CircuLaw maakt gebruik van Law as a Service, waarbij de wet- en regelgeving als een service wordt aangeboden. Dit maakt het voor beleidsmakers makkelijker om met wet- en regelgeving aan de slag te gaan. CircuLaw biedt een handelingsperspectief in wet- en regelgeving door middel van systematische wetsanalyses. Deze analyses presenteren per thema of productgroep een overzicht aan instrumenten die direct toepasbaar zijn of experimenteler van aard zijn. Voor het doen van wetsanalyses wordt gebruik gemaakt van de CircuLaw-methodiek[3].

CircuLaw is een open public service, wat inhoudt dat het platform openbaar toegankelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is in circulaire economie en de rol van wet- en regelgeving daarin, bovendien is het platform volledig Open source - Wikipedia. Het platform richt zich specifiek op beleidsmakers, projectleiders en inkopers, maar biedt ook waardevolle informatie voor andere geïnteresseerden in circulaire economie.

  1. Over CircuLaw - Wie maken CircuLaw?. CircuLaw - Regelgeving voor een circulaire economie. Geraadpleegd op 8 augustus 2023.
  2. Fabrique, Official launch Circulaw: A legal platform for the circular economy. AMS. Geraadpleegd op 8 augustus 2023.
  3. De CircuLaw-methodiek voor wetsanalyse. openresearch.amsterdam (2023). Geraadpleegd op 8 augustus 2023.