Naar inhoud springen

Gebruiker:ABLuthart/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Joris August Verdonkschot 
(Geboren te Heemstede) is een Nederlands multidisciplinair kunstenaar



Situering


Hij maakte naam als beeldhouwer.
Tevens houdt hij zich bezig met film, fotografie, ballet en schrijft teksten (vooral liedteksten).
In elke specialiteit werkt hij vanuit de traditie naar een eigen expressionistische (beeld)taal.
Zijn artistieke opleiding genoot hij aan de Nederlandse Filmacademie (Amsterdam).



Beeld


Zijn oeuvre bestaat momenteel uit zo’n 160 bronzen beelden.
De meeste verkochte werken zijn in particuliere bezit. Een keuze uit beelden in de openbare ruimte:
Panta Rhei in Overveen, Encerrado en Vissi d’Arte in Noordwijk, Le jeune femme assise comme Flandrin,
Dopo Belverde op het landgoed Elswout in Overveen.
Een portret van koning Willem Alexander in een zestal raadzalen van gemeenten en in het Ministerie van Sociale zaken in Den Haag.

Exposities vooral op beurzen in Nederland, Belgie, Duitsland en Italie.
Was gasthoogleraar Beeldhouwen op de Repin Academie in Sint Peterburg.



Citaat

Beeldhouwer Verdonkschot werkt vanuit het besef dat het turbulente lichaam een tempelgebouw is dat zowel aanvallen van buitenaf als van binnen uit moet doorstaan. Zijn mensvisie levert paradoxale sculpturen en vrijgevochten mensbeelden op die uitersten verenigen. Hij werkt vanuit een innerlijke gedrevenheid die geen beperkingen kent. Verdonkschot permitteert zich alle vrijheden die hij nodig acht om volstrekt eigen en authentieke beelden te maken, waarin alle opgedane kennis en ervaring uit het verleden gebruikt wordt als basis voor een sculpturale wereld waarin hij zich vrij en ongebonden kan uiten. Als beeldhouwer staat hij stevig met beide benen in de traditie, maar hij voorkomt dat hij wordt bedolven onder het verleden. Verdonkschot gaat op de schouders van illustere voorgangers staan om beter zicht te krijgen op de wereld die voor hem ligt. Maar tijdens het scheppingsproces laat hij alle invloeden los vanuit het besef dat datgene die onbezield in de voetsporen van voorgangers treedt, zichzelf de mogelijkheid ontneemt om hen in te halen.

De onbevangen uitstraling en uitdagende pose van zijn naakten getuigen van een persoonlijke visie op de moderne mens. Het gaat daarbij steeds om beelden van individuen die exemplarisch zijn voor de mensheid als geheel. Verdonkschot laat zich graag verleiden tot verbeelding van gespierde en beweeglijke lichamen. Zijn expressiviteit zoekt een uitweg in de uitbundige lichaamstaal van zelfbewuste mensen. Van alle prikkelende paradoxen is het spanningsveld tussen eindigheid en oneindigheid één van de meest intrigerende uitgangspunten. In een substantieel deel van zijn sculpturale oeuvre speelt de beeldhouwer met vloeiende lijnen en vormen die op even effectieve als raadselachtige manier inhaken op het fenomeen ‘panta rhei’. Alles stroomt. Alles verandert en is voortdurend in beweging. Wie de beelden van Joris Verdonkschot vanuit verschillende invalshoeken en standpunten bekijkt, kan die suggestie van continue beweging en verandering visueel ervaren.

Maar er is meer aan de hand. Niet alleen vormen en lijnen stromen. Ook gedachten en opvattingen ontwikkelen zich doorlopend. De wereld om ons heen is permanent onderhevig aan veranderingen. Hetzelfde geldt voor het werk van Joris Verdonkschot dat de turbulentie van het moderne levensgevoel reflecteert. De beeldhouwer stelt onophoudelijk vragen over de aard en hoedanigheid van de mens. Als beeldhouwer speelt hij voortdurend in op veranderende omstandigheden. Het leven is voor hem een constante aaneenschakeling van veranderingsprocessen en transformaties van vormen en hoedanigheden. Verdonkschot laat zich leiden door de dialoog met de materie en hij anticipeert of reageert op onverwachte situaties die onlosmakelijk met de dialoogvorm verbonden zijn. Tussentijdse beslissingen worden zowel door het materiaal (dat eigen voorwaarden stelt en beperkingen dicteert) als door het gevolgde procedé afgedwongen. maar in alle gevallen blijft de kunstenaar zelf heerser over de mogelijkheden. 
(tekst Wim van der Beek, kunstrecensent)


Publicaties

Monografie VISSI D’ARTE

Bundel met het lange gedicht: ZAMEL JOU