Naar inhoud springen

Gebruiker:Artjoy65/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

HISTORIES WEEROVERZICHT VAN NEDERLAND EN BELGIE.

Opzet van dit onderwerp is het zoveel mogelijk samenbrengen van weergegevens door de eeuwen heen in de Lage landen. Om te komen tot een vergelijk en het opmaken van grafieken en het begrijpen van de gevolgen zowel op agrarisch en economisch gebied. Aanvullingen zeer welkom met vermelding van bronnen uit oude kronieken en geschiedschrijving. In eerste instantie de chronologische opsomming van gegevens die later gebruikt kunnen worden in een groter geheel.

Voorbeeld: Op 19 november 1421 dreef een noordwester storm het zeewater alom over de dijken en dammen. De gehele kust van Friesland, Holland, Zeeland en Vlaanderen werd zwaar getroffen. Deze "Elisabethvloed " is in ons collectief geheugen gegrift. De Biesbos is daar nog een gedenkteken van.. etc. (bron: Geschiedenis van Friesland door H.W. Steenstra).

Aanvullingen/details uit andere bronnen zijn zeer welkom. Om een saaie opsomming van louter gegevens te vermijden zijn anekdotes zeer welkom. Het doel is om een groter beeld te verkrijgen van allerlei weersomstandigheden die wellicht kunnen samenkomen tot een groter beeld in een bepaalde periode uit onze geschiedenis. Zoals hongersnood en migratie en het verval van steden en dorpen door weersinvloeden.

Put uit plaatselijke archieven. Zo kan een storm die een kerktoren doet omwaaien al een belangrijk detail zijn wat kan worden samengevoegd later in groter verband. Hoe gedetailleerder hoe beter zoals natuurlijk vermelding jaartal/maand/datum/tijdstip en vooral ook de bronvermelding. Het is vaak opmerkelijk dat de geschiedschrijvers zich vaak over het weer en de gebeurtenissen zeer exacte melding maken van datum en tijdstip. Immers de gevolgen van storm en wateroverlast raakten de bevolking, vaak agrarisch afhankelijk, diep en had ook grote gevolgen. Vaak nog indringender als oorlogen. Immers noodweer en hongersnood ging vaak gepaard met ontvolking en ziekten zoals de pest.

Uw reactie en bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.