Gebruiker:Bentendo~nlwiki/Bronnen, voetnoten en referenties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Wikipedia:Bronvermelding voor meer informatie

Appendix[bewerken | brontekst bewerken]

Ten behoeve van de duidelijkheid worden bronnen, noten en referenties over het algemeen in een apart kader weergegeven door middel van het sjabloon {{Appendix}}. Dit sjabloon geeft de gebruikte bronnen overzichtelijk weer en heeft als bijkomend voordeel dat het niet voorkomt in de inhoudstabel bovenin het artikel (wat ergens logisch is, aangezien het bronnenapparaat geen onderdeel uitmaakt van het eigenlijk artikel). Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar verdient wel de voorkeur.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Wikipedia:Wanneer extern linken voor meer informatie

Externe links die de lezer doorverwijzen naar meer informatie buiten Wikipedia komen wel onder een apart kopje onderaan het artikel. Externe links komen niet in lopende tekst voor en verwijzen idealiter niet door naar informatie die ook op Wikipedia zou kunnen staan. Dit zijn dus bijvoorbeeld links naar persoonlijke websites van de besproken persoon of organisatie of een fotogalerij met afbeeldingen. Dus niet naar een specifieke pagina binnen een persoonlijke website als de informatie daar ook in het artikel gebruikt zou kunnen worden.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Probeer zo volledig mogelijk te zijn wanneer boeken als bronnen opgegeven worden. Dat wil dus zeggen: auteur, uitgever, jaar van uitgifte, druk, ISBN-nummer. De titel van een boek wordt altijd schuingedrukt weergegeven.

ISBN-nummers worden door de software automatisch weergegeven als link naar Speciaal:Boekbronnen wanneer ze worden toegevoegd op de volgende wijze: ISBN 9780231029438 (dit resulteert in ISBN 9780231029438).

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten kunnen gebruikt worden als de informatie niet elders op Wikipedia staat. Indien gewoon de interne link gevolgd kan worden, is een voetnoot overbodig. hier kan bijvoorbeeld gewoon op de link [LNG]] geklikt worden om te vernemen dat met Lng vloeibaar aardgas bedoeld wordt (overigens is het in dit specifieke geval zelfs beter om over 'vloeibaar aardgas' te spreken ipv over LNG, aangezien dit de Nederlandstalige Wikipedia is, maar dit terzijde).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties altijd zo specifiek mogelijk. Indien een specifieke pagina binnen een website als bron gebruikt werd, dan altijd dieplinken naar die bewuste pagina. Nooit linken naar de hoofdpagina.

Wikipedia als bron[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia kan geen bron zijn van zichzelf. Indien voor het artikel op de wiki van de KU Leuven artikels van Wikipedia gebruikt werden (ook wanneer dit anderstalige artikels betreft) dient uitgezocht te worden waar de auteurs van die artikelen hun informatie vandaan gehaald hebben en dát als bron opgegeven te worden. Als dit niet achterhaald geworden kan worden dient bronvermelding achterwege te blijven óf de beweringen op een andere wijze geverifieerd te worden. Bedenk dat bronvermelding niet verplicht en als er geen reden voor twijfel is, hoef je dus ook geen queeste te ondernemen om de oorspronkelijke bron te achterhalen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]