Gebruiker:Manderlierjf/Kladblok
Biografie
[bewerken | brontekst bewerken]Jeffrey Lee Parson ook bekend als T33kid is een Amerikaan afkomstig uit Hopkins Minnesota. Parson is de auteur van de B- variant van de bekende Blaster internetworm. Zijn variant staat ook bekend als het teekids variant.
Blaster
[bewerken | brontekst bewerken]Deze worm kwam aan het licht op 11 augustus. Microsoft had een patch ontwikkeld om een zwakte in haar software te beschermen. Een Chinese groep gekend als XFocus ontwikkelde een andere patch die in de tegengestelde richting werkte als diegene van Microsoft. Door de patch van XFocus te gebruiken was men dus in staat om toch de zwakte in de software uit te buiten. XFocus gaf de code vrij om deze zwakte in de software te benutten. Parson gebruikte de code om zijn eigen versie van de worm te maken en te verspreiden.
De feiten
[bewerken | brontekst bewerken]Parson was 18 jaar oud op het moment van de feiten in 2003. Hij werd gearresteerd door de FBI en de U.S. Secret Service Agenten op 29 augustus 2003. Op dat moment was hij leerling op de middelbare school. Hij bekende en kreeg in 2005 een gevangenisstraf van 18 maand. Hij werd ook veroordeeld voor het vervullen van 225 uren gemeenschapswerk na zijn vrijlating uit de gevangenis. Parson werd beschuldigd voor het maken en het verbergen van een versie van de Blaster worm. De FBI beweert dat zijn versie van de worm meer dan 7000 computers besmet heeft. Over de hele wereld zouden ongeveer 500 000 computers besmet zijn geweest door verschillende versies van het virus.
how not to be a succesfull cybercriminal
[bewerken | brontekst bewerken]Parson was de poster boy voor how not to be a succesfull cybercriminal. Dit omdat hij het ongelooflijk gemakkelijk had gemaakt voor de overheid om hem terug te vinden door zijn website in zijn malware te vermelden. Het was niet moeilijk voor de FBI agenten om Parson terug te vinden omdat hij een link naar zijn eigen website http://www.t33kid.com in zijn code voor de versie van de worm zette. Hij publiceerde zijn versie van de Blaster worm ongeveer twee weken na zijn 18de verjaardag en werd door de federale justitie van Amerika dus aanzien als een volwassene. Dit is belangrijk omdat het federale systeem in Amerika niet over zaken met jeugddelinquenten mag oordelen. Het federale bureau heeft geen eigen detentiecentra. In de plaats steekt ze jeugddelinquenten in jeugdinstellingen aan de hand van overeenkomsten. Het resultaat hiervan is dat jeugddelinquenten zelden worden vervolgd voor het overtreden van federaal cybercrime wetgeving. Wanneer ze toch vervolgd worden, krijgen ze vaak een probatietermijn als straf.
Bronnen
- Susan w. Brenner, (2010), Cybercrime: Criminal Threats form Cyberspace, Greenwood Publishing Group.