Gebruiker:Marjoberg/Kladblok/Manege zonder Drempels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Manege zonder Drempels is een manege in Bennekom.

Oorsprong in Wageningen[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de Manege Zonder Drempels ligt in Wageningen. Johan Roelofsen was melkman[1] wiens hobby uitgroeide tot een unieke manege voor, vaak meervoudig, gehandicapte kinderen. Begonnen met een kleine weide en een pony waarop kinderen (waaronder een gehandicapte) uit de buurt mochten rijden, groeide dit langzaam uit tot een unieke manege voor, vaak meervoudig, gehandicapte kinderen. Roelofsen begon met een kleine weide en een pony waarop kinderen uit de buurt mochten rijden. Dit groeide langzaam uit tot een kleine manege. Hij richtte zich meer en meer op lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen en bedacht allerlei hulpmiddelen zodat ook deze kinderen zich konden voortbewegen op of achter pony’s.

Verhuizing naar Bennekom[bewerken | brontekst bewerken]

De manege aan de Wageningse Ritzema Bosweg werd gaandeweg te klein voor de vele aanvragen uit een steeds grotere regio. Johan Roelofsen ging op zoek naar een grotere locatie. Die vond hij in Bennekom. De inmiddels opgerichte stichting ‘Manege Zonder Drempels’, onder voorzitterschap van prof. dr. G.A. Kooy, kocht een slecht onderhouden boerderij aan de Bovenbuurtweg. Met behulp van vele vrijwilligers ontstond een fraaie binnen- en buitenmanege en voor gehandicapten aangepaste voorzieningen. Op 1 november 1986 werd de Manege Zonder Drempels feestelijk geopend.

Huifbed[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de meeste (meervoudig) gehandicapten is zitten op een paard niet mogelijk, dus moeten zij liggend worden voortbewogen. Hiervoor ontwierp Roelofsen het huifbed. Dat is een stalen frame op wielen waar twee pony’s in lopen. In het frame is een zeil gespannen precies boven de ruggen van de dieren. De gebruiker ligt op dit zeil, dat de paardenruggen net raakt. Door de loopbeweging van de pony’s en hun warmte wordt het lichaam van de ‘berijder’ op een natuurlijke wijze gemasseerd. In de praktijk is gebleken dat het huifbed niet alleen het plezier van paardrijden geeft, maar ook van therapeutische waarde is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Recreatie in Ede]]