Gebruiker:MichielOsinga/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Lutherse Kerk in Amersfoort is een kerkgebouw aan de Langestraat, in gebruik door de Lutherse gemeenschap van Amersfoort. De gemeente bestaat uit zo'n 120 ingeschrevenen, afkomstig uit het Eemland en het noordwesten van de Veluwe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze plaats is, waarschijnlijk in de 13e eeuw, de Heilige Geestkapel gesticht, daarmee een van de eerste stenen gebouwen van Amersfoort, mogelijk ouder dan de Sintjoriskerk.

Amersfoortse Zwaan.[bewerken | brontekst bewerken]

Op de toren sraar, net zoals veel andere Lutherse kerken, een zwaan, de kerk wordt daarom ook wel "de Amersfoortse Zwaan" genoemd. Deze zwaan is een verwijzing naar een vermeende uitspraak van Johannes Hus, een voorganger van Maarten Luther in de reformatie. Voor zijn dood op de brandstapel in 1415 zou Hus (zijn naam betekent "gans") hebben gezegd: "Gij verbrandt nu wel een gans, maar een zwaan zal verrijzen, die zult ge niet te pakken kunnen krijgen".

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel is in 1766 gebopuwd door Johann Heinrich Hartmann Bätz en is het oudste orgel van Amersfoort. In 1873 is het door Johan Frederik Witte uitgebreid met een tweede klavier.