Gebruiker:Pdekyvere/Kasteel van Kortrijk (Lille) (1)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Chậteau de Courtrai
Afbeelding van het Château de Courtrai uit de 11de Eeuw.
Locatie Lille, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Algemeen
Kasteeltype versterkte waterburcht
Stijl Vlaams
Bouwmateriaal Locale Krijtsteen
Huidige functie vernield
Gebouwd in 1299
Gebouwd door Châtillon
Gesloopt in 1577
Monumentale status Verdwenen
Kaart

Het versterkte kasteel van Kortrijk (Château de Courtrai) wordt weining in de Geschiedenis vermeld . Het werd in opdracht van Filips IV van Frankrijk in de noordfranse stad Lille gebouwd en wordt beschouwd als een van de weinige konstrukties die onder Filips werden opgericht. In 1298 werd het Verdrag van Doornik ondertekend, en zorgde aldus voor een 2 jarige pause in de oorlog tussen Frankrijk en Engeland, omtrent de bezetting van vlaanderen. De Bouw werd aangevat vóór februari 1299 vermits het in februari in dit jaar reeds vermeld wordt voor het betalen van soldij van de Franse soldaten van de koning. Waarschijnlijk was er verwarring door de naam met de citadel die rond deze tijd ook in de stad Kortrijk werd gebouwd onder leiding van dezelfde bouwheer Châtillon. (sommige bronnen uit latere geschiedenisboeken verwijzen zelfs naar 2 citadellen in Kortrijk) [1] [2]Nochtans zijn er veel bewijzen op plannen en Kunstwerken, alswel van stedelijke documenten en archeaologisch onderzoek dat er ooit een prachtig kasteel aanwezig was in Rijsel[3].

Historische Acthergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Koning van Frankrijk Filips de Schone, die Expansie in het noorden zocht, veroverde Rijsel in 1298 van de Graaf an Vlaanderen Gui de Dampierre. De Fransen behielden Lille tot in 1365, wanneer Vlaanderen terug bezit nam van Rijsel. Bij de Franse Expansie werden meestal versterkingen buiten de steden gebouwd, waar men de Franse Soldaten kon legeren. Meestal werden die Citadellen niet volijds bezet, maar dienden ze als toevuchts oord van fransgezinde stadsBurgers, als Uitkijkplaats, alswel voor het logeren van Franse Soldaten, die er al dan niet voltijds garnizoenen legeerden. Meestal hadden de fransen meer soldaten buiten de stadswallen die vochten op het platteland en die ook daar kamp opzetten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvang van de bouw : vóór de datum van 16 february 1299[4]. Het werd Afgebroken in 1577.

Het kasteel was gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de stad Lille in het Noorden van Frankrijk. Het bevond zich op de verhoogde versterking aan de oevers van en een zijrivier van de rivier de Leie genaamd de Deule. Het kasteel was beschermd van de rest van de stad door een ophangbrug over de Basse-Deule die als natuurlijke gracht diende.

Nadat Koning Filips IV van Frankrijk De Vlaamse steden Brugge, Gent en ander onder controle kreeg, Veroverde hij ook Lille, die toendertijd nog tot het Graafschap van Vlaanderen behoorde. Hij beviel Chatillon om Meerdere Versterkte Omwallingen te bouwen, om er een garnizoen te kunnenherbergen. Er is sprake in de geschiedenis boeken, dat er 3 Kasteelen werden gevorderd, Het Chậteau de Courtai zou het uiteindelijk het enige volledig afgewerkt bolwerk zijn.

Zoals de citadellen in andere Vlaamse Steden, werd het Chateau vooral gebruikt als een kampplaats voor de Garnizoenen van de Franse koning. Het onstaan van het Chateau is aldus ook in historishe archieven voor uitbetaling van Soldij van de Franse Soldaten, bewezen. Het Chateau was hoogst waarshijnlijk meer dan een citadel : Het diende als uitvalsbasis voor Chatillon tijdens zijn Militaire offensieven op andere Vlaamse Steden. Ook Filips de Schone zou er met zijn Echgenote verbleven hebben kort na hun bezoek van Gent en Brugge.

De functie van het Kasteel, was een strategische uitvals basis voor de soldaten die er controle uitvoerden voor de aanpalende stad. Het was ook een toevluchtsoord voor de Fransgezinde Burgers (Gens de lys) tijdens onrusten in de binnenstad. Daarnaast was de orientatie naar vlaanderen geplaats, om zo een goed zicht op mogelijke aanvallen uit vlaanderen te hebben.

in 1369 werd de stad terug Vlaams grondbezit onder de Bourgondische hertogen, die er over tijd een meer luxueuze en aangepast aan de etiquette, Landschap wensten. Zo werd er onder andere het Palais de Rihourin Rijsel gebouwd. In 1577, na jarenlange expansie van de binnenstad en een voortdurend groeiende bevolking, keurde Filips II van Spanje, de afbraak goed van het Chateau, ter onluchting van de binnenstad.

Afbraak[bewerken | brontekst bewerken]

De afbraak van het kasteel werd reeds in 1577 bevolen, in overeenstemming met vele andere militaire vestigingen in de lage landen. De ruines werden door de bevolking gebruikt voor het bouwen van woningen onder andere in de aanpalende Faubourg de Courtrai.

Nochtans Blijkt uit het reisverslag van een bezoeker Barbault-Royer in 1807aan Rijsel, nog heel veel hoge Versterkingsmuren langs de Deule zichtbaar [5].

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Opgravingswerken in de periode tussen 1987 en 1989 brachten enkele interessante details tot de oppervlakte : op de hoek van de rue des tours en route de Gand bevond zich de toren van de poort, met zicht op het platteland. Verder in de Rue des Tours werden restanten van de ommuring gevonden die op sommige plaatsen tot 7,5 meter dik was[6].

Appendix[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Daniel, Gabriel (1649-1728) Auteur du texte (1713), Histoire de France, depuis l'établissement de la monarchie française dans les Gaules. Tome 2 / ... par le P. G. Daniel,.... Geraadpleegd op 11 juli 2018.
  2. Vignier, Nicolas (1530-1596) Auteur du texte (1579), Sommaire de l'histoire des François, recueilly des plus certains aucteurs de l'Ancienneté et digéré selon le vray ordre des temps en quatre livres , extraicts de la Bibliothèque historiale de Nicolas Vignier... avec un traicté de l'origine, estat et demeure des François. Geraadpleegd op 11 juli 2018.
  3. Blieck, Gilles (1 maart 1997). Lille – Château de Courtrai, place Louise-de-Bettignies. ADLFI. Archéologie de la France - Informations. une revue Gallia. ISSN: 2114-0502. Geraadpleegd op 11 juli 2018.
  4. (1997). [1]. Bulletin Monumental 155: 185–206. DOI: 10.3406/bulmo.1997.913000. p.204 (28)
  5. Barbault-Royer, Paul-François Auteur du texte (1800), Voyage dans les départemens du Nord, de la Lys, de l'Escaut, etc., pendant les années VII et VIII / par le citoyen Barbault-Royer,.... Geraadpleegd op 11 juli 2018. p. 59
  6. http://www.lavoixdunord.fr/165112/article/2017-05-19/des-vestiges-du-chateau-de-courtrai-mis-au-jour-sous-le-futur-resto-etoile