Gebruiker:RonaldB/Schoolvandalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Gebaseerd op een database met dik 300.000 ranges (dat dekt naar schatting > 95% van het internet), afkomstig van de 5 RIR's, zijn (een deel van) de NL ranges handmatig ingedeeld naar categorie (overheid, bedrijf, onderwijsinstelling, e.d.)

Dat levert 33.000 ranges voor NL, waaronder zeer veel "kleintjes". Hierbinnen zijn er vooralsnog 1.800 gekenmerkt als zijnde in gebruik zijn door een onderwijsinstelling.

N.a.v. deze discussie van enkele weken geleden in de Kroeg, is begonnen deze groep verder in te delen (in BO, VO, ROC, enz.). Dit is nog niet klaar, maar een subgroep daarvan (m.n. VO en ROC, omdat die voor een deel semi-automatisch geselecteerd konden worden), heeft gediend om te onderzoeken hoe lang een bewerking van zo'n school blijft staan.

Hiertoe zijn deze ranges gelegd tegen een database met daarin de basisgegevens van de 20M bewerkingen die op nl:wp hebben plaatsgevonden, afkomstig van de dump van begin augustus. M.n. is geanalyseerd hoe lang het duurt tot een pagina, eenmaal bewerkt door een school IP (meer precies de laatste als het om meerdere gaat), wederom door een geregistreerde gebruiker wordt bewerkt.

In deze steekproef gaat het om 450 ranges (die niet noodzakelijkerwijs allemaal actief zijn geweest) en 8.350 bewerkingen. Het resultaat staat in bijgaande grafiek.

Conclusie[bewerken | brontekst bewerken]

Steekproef schoolvandalisme

De conclusie is dat een aanzienlijk deel binnen 1 minuut wordt teruggedraaid. Terugdraaien is gezien de reactietijd vrij zeker. In 80% van de gevallen gebeurt zoiets binnen een uur en 90% wordt door een geregistreerde gebruiker bewerkt binnen 2 dagen. Het ligt in de rede dat, gezien de typische achterstand bij de anoniemencontrole, het ook hier voor het overgrote deel het terugdraaien van vandalisme betreft.

De analyse betreft alle bewerkingen vanaf het allereerste begin. Omdat de tools voor vandalismebestrijding de laatste jaren steeds beter zijn geworden, zou dat mogelijk een verschuiving (naar kortere tijden) kunnen inhouden. Gezien de nog beperkte grootte van de steekproef, is dat nog niet verder geanalyseerd.

E.e.a. is exclusief:

  • Verwijderde bijdragen (die zitten niet in de dump)
  • Ingelogde vandalen, zijnde scholier