Naar inhoud springen

Gebruiker:Sophieke97/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
[1]

Woonzorgcentrum Sint-Anna is een woonzorgcentrum te Haaltert in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het werd omstreeks 1900 als kuuroord opgericht door de Brusselse geneesheer Pol Demade onder de naam Maison de cure du Dr. Demade. In de volksmond wordt het daarom nog steeds de made genoemd. Maison de cure was een kuuroord voor gegoede dames uit Brussel die naar Haaltert kwamen voor de gezonde plattelandslucht. In 1921 werd het rustoord overgenomen door de Zwarte Zusters van de H. Augustinus, die het beheer in handen hadden tot de fusie met de Groep Sint-Franciscus. Later werd het een woonzorgcentrum dat opvang en verzorging aan valide, zorgbehoevende en dementerende ouderen biedt.

Geschiedenis van Maison de Cure

[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichter van het kuuroord

[bewerken | brontekst bewerken]

Pol Demade, vermaard geneesheer en journalist, werd geboren te Komen in 1863 uit Franse vader en Vlaamse moeder. Hij liep school in het Klein Seminarie Roeselare te Roeselare, de broedschool van het Flamingantisme en nadien in het Bisschoppelijk College te Kortrijk. Na zijn humaniora behaalde hij in 1890 zijn doktersdiploma in Leuven. Na zijn studies in Leuven volgde hij twee jaar opleiding in Parijs bij de bekende zenuwspecialist Dr. Charcot. Na enige tijd studie bij Prof. Desplats in Rijsel vestigde Dr. Demade zich definitief te Brussel (stad). In 1891 begon hij aan een "éénmansuitgave": Le jardin de la santé, revue familiere de medecine, hygiéne et alimentation. Hij promootte hierin een gezonde levenswijze en een aantal middeltjes en methoden om kleine kwalen zelf te genezen. Zijn collega's noemden hem daarom vaak "un gate metier", een stielbederver! Pol Demade daarentegen was een gewetensvol geneesheer en een zeer bekwaam prozaïst. Rechtvaardigheid was voor hem geen ijdel begrip. Om het onrecht te bestrijden had hij een adekwaat wapen, nl. zijn scherpe pen ! Een tiental uitgaven, alle Franstalig, van hem zijn bekend waaronder “Carnet du bon Samaratain. Receuil de conseils pour les petites miséres de llExistence. Edition de la maison de cure de Haaltert”. Het is aan te nemen dat de dokter het mondaine Brusselse milieu verliet en de rust en kalmte zocht in het landelijke Haaltert, waar hij in 1910 zijn "maison de cure" liet bouwen.

Dr. Demade woonde zelf in de woning naast het kuuroord (1863-1936). De dokter wijdde zich met hart en ziel aan zijn patiënten. Vrij vlug kreeg het Haaltertse kuuroord een befaamde reputatie, zij het dan meestal in Franstalige kapitaalkrachtige kringen. Rijke dames uit het Brusselse kwamen naar Haaltert voor de gezonde buiten lucht. Een bepaalde adellijke dame werd bij haar overlijden met volledig als rouwkapel ingerichte treinwagon, naar Brussel vervoerd voor de begraving !

Tijdens de oorlog verbleef Dr. Demade in Nederland. Na zijn terugkomst ging hij het rustiger aandoen en kon of wou hij niet langer het kuuroord leiden. De instelling werd in 1921 verkocht aan de Zwarte Zusters van de H. Augustinus van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst (Oost-Vlaanderen). Deze congregatie heeft het beheer in handen gehad tot de fusie met de Groep Sint-Franciscus in 2014.

Van kuuroord naar woonzorgcentrum

[bewerken | brontekst bewerken]

Woonzorgcentrum Sint-Anna is een christelijk geïnspireerd woonzorgcentrum gegroeid uit de congregatie van de Zwarte Zusters van de H. Augustinus. Door de jaren heen groeide het centrum uit tot een rust- en verzorgingstehuis, dit wil zeggen een rustoord voor meer fysisch en psychisch afhankelijke mensen.

Evolutie van het gebouw en de kamers

[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het origineel gebouw kwamen er uitbreidingen in 1932, 1960 en 1978 (verbouwing linker vleugel). De laatste grote nieuwbouw dateert van 1986, met ruime kamers die een oppervlakte hebben van meer dan 25 m². In 2005 en 2006 werden de kamers nogmaals gerenoveerd en aangepast aan het hedendaags comfort.

Capaciteit en zorgaanbod

[bewerken | brontekst bewerken]

Het woonzorgcentrum telt 80 personeelsleden en beschikt over 106 opvangplaatsen. Sinds juni 2021 zijn 6 kamers ingericht als mantelzorgkamers waar echtparen met 1 zelfredzame en 1 zorgbehoevende partner samen kunnen verblijven. Het zorgaanbod is afgestemd op mensen die door fysieke en psychische klachten zorgafhankelijk zijn. Het WZC biedt opvangmogelijkheden voor iedereen, ongeacht de leeftijd en behoeften.

Visie en Waarden

[bewerken | brontekst bewerken]

Het WZC streeft naar persoonsgerichte zorg:

  • aangepast aan de vraag en op maat van de bewoner
  • de best mogelijke levenskwaliteit
  • door duidelijke communicatie tussen bewoner en zorgverlener;
  • die gegarandeerd wordt en ononderbroken is door goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners
  • wordt verleend door deskundige multidisciplinaire teams die worden begeleid en gemotiveerd via permanente reflectie, vorming en coaching.

Men streeft naar kwalitatieve dienstverlening met als doel zoveel mogelijk zelfontplooiing, zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Er zijn ook nauwe samenwerkingsverbanden met het verenigingsleven van de gemeente Haaltert, en andere organisaties in het sociaal domein.

{{Appendix|alles|2=Voetnoten

Bronnen

  • "WZC Sint Anna keert terug naar de tijd van Dokter De Made", Nieuwsblad, 2 december 2010.