Gebruiker:TegensputtersCasteren/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
foto: Crimineel Circuit - 2018

Tegensputters Casteren

Tegensputters[bewerken | brontekst bewerken]

C.v. de Tegensputters is een groep van enkele tientallen enthousiaste carnavalswagenbouwers uit het dorp Casteren (en omstreken). Ze hebben veelal een middelbare-schoolleeftijd. De naam ‘tegensputters’ werd al jaren geleden voor het eerst gebruikt. Hoeveel jaar precies geleden is lastig te bepalen. Kijkende naar de naam ‘Tegensputters’ komen we op het volgende uit:

‘C.v. de Tegensputters’ werd voor het eerst gebruikt en bedacht door een groep jongeren uit Casteren, van veel verschillende leeftijden. Na een aantal jaar is die groep uiteengevallen, maar de naam bleef voortbestaan. De jongens van (destijds) groep 5 op de basisschool gingen echter verder onder diezelfde naam, met het thema: 'we komen op stoom' (2010). Het jaar erna maakten ze een raket. Het thema: 'we hebben een vliegende sta(a)rt' (2011). Een jaar later stond een uitbreiding op het programma. Thema: 'we zien wel waar het schip strandt' (2012) De jongens van ‘de Smileys’ (een schooljaar “lagere” leeftijdsgroep) sloten zich aan bij c.v. de Tegensputters. De dames van ‘de Smileys’ gingen eerst individueel verder maar in 2013 sloten óók zij ѐn de meiden van ‘het Overschotje’ zich bij de Tegenputters aan. Dat bracht het totale ledenaantal destijds op 21.

De 2 volgende jaren kon de groep nog niet in zijn volledige samenstelling functioneren, omdat de toenmalige groep 8 op de prinsenwagen stond (in 2013), onder leiding van Prins Nickske dun Urste. De jongens en meiden van de toenmalige groep 7 zouden in het eerste jaar de wagen bouwen en de optochten lopen (een (h)echte band – 2013). Het jaar erna (2014) zou groep 8 van dat jaar op de prinsenwagen staan, onder leiding van Prins Tuntje. De oudere leden van de groep zouden dat jaar met een Flinstonewagen aan de start van de optochten verschijnen met het thema: 'oergezellig' (2014). Het volgende jaar verscheen de groep met zijn volledige ledenaantal aan de start van de optochten. Thema: ‘er moet meer pit in’ (2015), werd het thema voor het volgende jaar. De Tegensputters belandden dat jaar zelfs boven de Begaoiers (toen nog Powergutsen) in de regionale Kempenoptocht, in de categorie ‘grote loopgroepen’. In 2016 namen ze zelfstandig steeds meer taken van de ouders over. Dat resulteerde in een écht ‘leerjaar’. De Tegensputters liepen zoals de voorgaande jaren de optocht in het Bollemeppersgat op zaterdag en de optocht in het Muggenziftersrijk op zondag. De Kempenoptocht ging dit jaar niet door, helaas… Thema:‘we smeren um' (2016). Dan komt het moment dat niet meer in de schuur “van Jan Castelijns” gebouwd kon worden. Ondanks dat de schuur al redelijk ontgroeid was, was dit balen. Op zoek naar een andere bouwschuur! Het liefst in Casteren, met wat meer ruimte. Maar wie zou daarbij helpen? Na lang zoeken bleek het onmogelijk om een geschikte plek in de bebouwde kom van Casteren te vinden. Maar gelukkig kon men dat jaar bij familie van Loenhout aan de Westelbeersedijk terecht in de koeienstal. In verband met de nog gebruikte strontputten kon op die locatie echter niet gelast worden. Maar dat was geen probleem. We besloten de wagen uit hout te vervaardigen. Met enige scepsis werd begonnen aan het project. Later werd dit jaar door Tegensputters als één van de mooiere jaren uit haar geschiedenis bestempeld. Thema: 'terrasje pikken' (2017).

Omdat ‘c.v. de Knallers’ (in het verhaal hierboven de ‘groep 6’) uit elkaar leek te vallen hebben de Tegensputters hen geadopteerd. Veel Knallers voegden zich bij de groep, waardoor het aantal leden op een mooi aantal van 31 belandde. De groep kreeg nog éxtra versterking van een aantal buitendorpse leden. Ze zouden dat jaar voor het eerst een wagen bouwen. Een wagen kun je natuurlijk alleen bouwen als je daar ruimte voor hebt. Vol goede moed (maar licht wanhopig) gingen de Tegensputters opzoek naar een geschikte plek om te kunnen bouwen. Iedereen in Casteren bleek wederom erg behulpzaam en meedenkend, maar een goede plek was maar lastig te vinden. Uiteindelijk bleken Harrie en Anita Corstiaans de reddende engelen. Zij stelden een schuur ter beschikking die groot genoeg was om een wagen in te bouwen! Vol goede moed werd de schuur geprepareerd voor het komende bouwseizoen. Al snel bleek dat de geadopteerde leden nét zo enthousiast waren als de oudere leden. De Lollebollen sponsorden een auto-onderstel, Frans Habraken verzorgde de stroom en Flip en Lian van Rijthoven zorgden voor een plaats voor de laatste weken. Na maanden hard werken was de eerste wagen van de Tegensputters een feit. Zaterdag stond de optocht in het Bollemeppersgat (Casteren) op het programma. Zondag reden we Muggenziftersrijk (Bladel) voorbij, om deel te nemen aan de optocht in het Narrendonk (Reusel). Daar wonnen de Tegensputters de aanmoedigingsprijs. Ook maandag tijdens de kempenoptocht waren ze van de partij. Thema: 'crimineel circuit' (2018). Na de evaluatie bleek dat er nog een hoop verbeterpunten zijn voor het komende jaar. Maar, met een groep van 31 enthousiaste leden, ervarener dan ooit, gaan ze zéker weer knallen! De verwachtingen zijn hoger dan ooit tevoren. Dus hop, snel weer bouwen in plaats van een veel te lange Wikipedia-teksten schrijven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2010 – We komen op stoom
  • 2011 – Vliegende sta(a)rt
  • 2012 – We zien wel waar het schip strandt
  • 2013 – een (h)echte band
  • 2014 – oer gezellig
  • 2015 – dur moet meer pit in
  • 2016 – we smeren um
  • 2017 – terrasje pikken
  • 2018 – crimineel circuit
  • 2019 - ???

Voor foto’s en uitslagen: www.tegensputters.nl/geschiedenis

neem ook een kijkje op:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Instagram @Tegensputters Casteren
  • Facebook @De Tegensputters Casteren
  • YouTube @Tegensputters Casteren