Gemeenschapsmerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gemeenschapsmerk of Community Trade Mark (CTM) is een merk dat is gedeponeerd bij het Harmonisatiebureau voor de interne markt (OHIM) te Alicante.

Een bedrijf dat een merk wil deponeren (hetzij een naam, logo, uitvinding of product) kan dat in eigen land doen of voor de Benelux; sinds de jaren 80 kan dat echter ook voor de Europese Unie als geheel. Een gemeenschapsmerk geniet bescherming in alle lidstaten van de EU. Hiermee wordt een consumentenmarkt van bijna 500 miljoen mensen bestreken. Het systeem van Gemeenschapsmerken betekent derhalve een vereenvoudiging en een kostenbesparing voor Europese bedrijven. Omdat de regeling harmonisatie beoogt, betekent het echter ook dat bij bezwaar, het merk voor de hele Gemeenschap kan worden ingetrokken. Ook wordt de kans groter dan van buiten de Unie bezwaar wordt gemaakt.

Het Europese merkenrecht is stapje voor stapje ingevoerd en nog steeds in ontwikkeling. Anno 2013 zijn 28 landen aangesloten. Bezwaren worden behandeld door het Europese Hof van Justitie. Het Deense speelgoedbedrijf LEGO procedeerde in 2008 vergeefs tegen de weigering door het OHIM haar bouwsteentjes als merk te deponeren. Daarom kan een Canadees bedrijf vrijelijk precies dezelfde bouwsteentjes op de markt brengen.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Volkskrant 12-11-2008