Generatie Y

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Generatie Y of Y-generatie is de opvolger van Generatie X en wordt over het algemeen gedefinieerd aan de hand van geboortejaren. Het is lastig een tijdsframe toe te kennen aan de generatie Y, omdat hierover de meningen uiteen lopen. De Amerikaanse onderzoekers William Strauss en Neil Howe schrijven in hun boek Millennials Rising: The Next Great Generation de periode 1981-2000 toe aan de generatie Y. De meningen zijn eensgezind over het begin van de generatie Y, maar lopen uiteen als het gaat om het eindjaar van de generatie Y. Mede omdat er nog te weinig bekend is over de opvolgende generatie van de generatie Y. Deze opvolgende generatie begeeft zich nog niet op de arbeidsmarkt, waardoor kenmerken, competenties en waarden moeilijk te definiëren zijn.

Internationale benamingen[bewerken]

De generatie Y staat internationaal ook wel bekend als de Millennials, Net Generation, Generation Next of de Echo Boomers.

Competenties en waarden van de generatie Y[bewerken]

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte

Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.

De generatie Y blinkt uit in andere competenties en heeft andere waarden dan haar voorgaande generaties.

Competenties waar de generatie Y hoog op scoort:

Ondernemerschap & initiatief

Zakelijk afwegen van kansen in de markt zowel voor bestaande als nieuwe producten of diensten. Kansen zien en liever beginnen als zzp'er dan passief zitten wachten op een passende betrekking.

Klantgerichtheid

Onderzoeken van wensen en behoeften van klanten en hiernaar handelen. Anticiperen op behoeften van klanten. Hoge prioriteit geven aan dienstbereidheid en klanttevredenheid.

Besluitvaardigheid

Beslissingen nemen door middel van het ondernemen van acties of zich vastleggen door middel van het uitspreken van oordelen.

Omgevingsbewustzijn

Laten blijken goed geïnformeerd te zijn over maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen en deze kennis effectief benutten voor de eigen functie of organisatie.

Risico's[bewerken]

De generatie Y is gevoelig voor burn-out en heeft daarom behoefte aan terugkoppeling.[1]

Culturele diversiteit[bewerken]

Niet alleen het geboortejaar kan bepalen welke waarden en competenties iemand belangrijk vindt. Ook de culturele achtergrond speelt een belangrijke rol. Tammy Erickson, schrijfster van onder andere What’s Next, Gen X?, heeft onderzocht wat de verschillen zijn tussen generatie-Y-professionals in acht verschillende landen (Brazilië, China, Duitsland, Engeland, India, Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten). Eén van de opvallendste bevindingen van haar onderzoek is het verschil in het streven naar geld verdienen op de eerste plaats. Bij generatie-Y-professionals in de BRIC-landen staat geld verdienen met stip op de eerste plaats. Bij generatie-Y-professionals uit Europa en de VS ligt het iets anders: het werk moet uitdagend en belangrijk zijn en het salaris marktconform.

Een andere opvallende bevinding van het onderzoek komt uit Saudi-Arabië. De generatie-Y-professionals lijken meer religieus conservatief te zijn en wantrouwend tegenover autoriteit ten opzichte van vorige generaties. Daarnaast lijken de generatie-Y-professionals in andere landen juist meer progressief en vertrouwend ten aanzien van autoriteit te zijn. Generatie-Y-professionals in het Midden-Oosten lijken moeite te hebben om de balans te vinden tussen traditie en moderniteit.