Globetemperatuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De globetemperatuur is een maat voor de door mensen ervaren temperatuur ten gevolge van warmtestraling. Het is de temperatuur die een (denkbeeldige) zwarte bol die het menselijk lichaam omsluit zou moeten hebben om dezelfde stralings-uitwisseling tussen het lichaam en de omgeving te bewerkstelligen als onder de gegeven omstandigheden daadwerkelijk het geval is.

De globetemperatuur heeft dezelfde eenheid als temperatuur, en kan dus zowel in graden Celsius als in graden Fahrenheit uitgedrukt worden. De globetemperatuur wordt standaard gemeten met een thermometer in een zwarte bol met een doorsnede van 15 cm.

De globetemperatuur wordt veel toegepast als onderdeel van een "ervaringstemperatuur". Bij gelijke luchttemperatuur ervaren mensen een hogere temperatuur in de felle zon dan in de schaduw, en dit effect wordt gemeten met de globetemperatuur.

De internationaal veel gebruikte Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) is een gewogen gemiddelde van de globetemperatuur, de luchttemperatuur en de natteboltemperatuur. Voor de bepaling van binnenklimaat wordt de luchttemperatuur meestal weggelaten. De Belgische Welzijnscodex, die onder andere de maatregelen beschrijft die op de werkvloer dienen genomen te worden bij hoge temperaturen, maakt gebruik van de WBGT als maatstaf.