Gouvernement Zuid-Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Южнорусского Правительства
 Generaal Commando voor de militaire strijdkrachten van Zuid-Rusland 1918 – 1919 Gouvernement van Zuid-Rusland 
Algemene gegevens
Hoofdstad Novorossiejsk
Talen Russisch, Oekraïens

Het gouvernement Zuid-Rusland (Russisch: Южнорусского Правительства, Joeznoroesskogo Pravitelstva) was een gouvernement van de Witten in Novorossiejsk in het gebied van de Koeban. Het werd tijdens de Russische Burgeroorlog op maart 1920 opgericht door commandant Anton Denikin van het Zuid-Russische Leger.

Op 27 maart 1920 werd Denikin gedwongen Novorossiysk te verlaten en naar de Krim te vluchten, dat de Witten vanaf juni 1919 bestuurden. Het terugtrekken van de vloot bracht Denikin in diskrediet, waarna hij opstapte. Hij werd opgevolgd door generaal Pjotr Wrangel, die in de Militaire Raad tot hoogste commandant van het Witte Leger werd gekozen.

Het Gouvernement Zuid-Rusland werd op 30 maart in Feodosija ontbonden. Wrangel richtte in april een nieuw gouvernement van Zuid-Rusland op in Sebastopol.

De poging van de Witten om een burgerregering op te zetten was een erkenning dat het eerdere gebrek hiervan tijdens het Generaal Commando voor de militaire strijdkrachten van Zuid-Rusland de Witten steun van het volk had gekost.