Gustavo Gutiérrez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gustavo Gutierrez)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gustavo Gutierrez

Gustavo Gutiérrez Merino (Lima, 8 juni 1928), is een Peruaanse katholieke bevrijdingstheoloog. Hij is de oprichter van het Bartholomé de las Casas Institute te Lima. Momenteel is hij hoogleraar theologie aan de Universiteit van Notre Dame, Indiana.

Gutiérrez studeerde medicijnen en letteren aan de Universiteit van Lima. Daarna studeerde hij theologie en filosofie aan het Institute Catholique in Lyon. Gutiérrez maakte na zijn terugkeer in Peru naam als een van de voornaamste Zuid-Amerikaanse bevrijdingstheologen. Hij schreef het boek Bevrijdingstheologie: Geschiedenis, Politiek, Redding (Hacia una teologia de liberación, 1971). Dit boek legde de grondslag voor de bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika.

Gutiérrez was professor aan de katholieke Universiteit van Peru. In 1979 ontving hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1993 werd hij door de Franse overheid onderscheiden met het Legioen van Eer vanwege zijn inzet voor de menselijke waardigheid en de gerechtigheid. Hij is sinds 2004 lid van de orde van de Dominicanen.

Enige werken[bewerken]

  • Bevrijdingstheologie: Geschiedenis, politiek, redding (Hacia una teologia de liberación, 1971).
  • De waarheid maakt je vrij (Verdad los hará libres, 1986)
  • Theologische studies (Essential writings, 1996)
  • Las Casas: Op zoek naar de armen van Jezus Christus (1993)
  • Gerechtigheid om niet: reflecties op het boek Job (1986)

Zie ook[bewerken]