LogMeIn Hamachi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hamachi)
Ga naar: navigatie, zoeken
LogMeIn Hamachi
Ontwikkelaar LogMeIn
Recentste versie 2.2.0.232 
(september 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Linux en Mac
Categorie VPN
Licentie Freeware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

LogMeIn Hamachi is een centraal beheerde VPN-applicatie die in staat is om directe verbindingen tussen computers op internet te creëren. De gebruiker heeft dan net zo veel mogelijkheden als wanneer de computers in hetzelfde lokaal netwerk staan.

Werking[bewerken]

Hamachi is een centraal beheerd VPN-systeem: het programma legt vanaf de computer van de gebruikers een link naar de server van de fabrikant. Daarin kunnen door gebruikers virtuele netwerken aangemaakt worden, waarbij andere gebruikers kunnen inloggen, met behulp van dezelfde clientsoftware.

De clientsoftware voegt een virtueel netwerkapparaat toe aan de computer. Deze virtuele netwerkkaart wordt gebruikt voor inkomend en uitgaand netwerkverkeer. Uitgaand verkeer wordt door het besturingssysteem naar de virtuele netwerkkaart verzonden en welke de informatie wordt beveiligd en dan naar de andere client (zoals peer-to-peer) verzendt. Dat alles dus via de servers van de uitgever.

Elke client zet op en behoudt een controleconnectie met de serverruimte. Wanneer de verbinding tot stand gekomen is, gaat de client door een inlogfase. Daarna volgt een statuscontroleproces. Als deze stappen zijn doorlopen is het virtuele netwerk klaar voor gebruik.

Aan elke Hamachi client wordt een IP-adres in de 25.0.0.0/8-reeks toegekend. Dit adres wordt toegewezen als de gebruiker voor de eerste keer gebruikmaakt van het programma. Dit adres zal altijd, bij het afmelden en later weer aanmelden, behouden blijven. De IP-adressen in de reeks 25.0.0.0/8 worden gebruikt om geen botsingen met het lokale netwerk aan de clientzijde te veroorzaken, met name 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16.

Dit adressenbereik 25.0.0.0/8 is eigenlijk toegewezen aan het Britse Ministry Of Defence; wie via TCP/IP direct met deze instantie wil communiceren, kan dus niet tegelijkertijd een Hamachi client gebruiken. Voor 19 november 2012 werden door Hamachi adressen uit het bereik 5.0.0.0/8 gebruikt. Het 5.0.0.0/8-netwerkadres is in november 2010 door IANA toegewezen aan RIPE NCC.[1]

Hamachi wordt vaak gebruikt voor het online spelen van spelletjes en Remote access. De ontwikkelaar van Hamachi geeft gratis basisondersteuning en tegen geringe vergoeding zijn er ook extra mogelijkheden.

Een voorbeeld waar Hamachi wordt gebruikt, is bij het bekende spel: Minecraft. Vaak hebben gebruikers die hun eigen wereld(server) willen hosten, problemen met het configuren van hun firewall instellingen en/of router/gateway instellingen. Door gebruik te maken van Hamachi, kunnen ze al deze problemen vermijden. Zowel de host die de server willen hosten, als cliënts die op die server willen spelen, moeten Hamachi downloaden en installeren.

Zie ook[bewerken]


Externe links[bewerken]