Heleen Sancisi-Weerdenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heleen Sancisi-Weerdenburg
Heleen Sancisi-Weerdenburg
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Helena Wilhelmina Agatha Maria Sancisi-Weerdenburg[1]
Geboren Haarlem, 23 mei 1944
Overleden Utrecht, 28 mei 2000
Doodsoorzaak kanker
Nationaliteit Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Oude geschiedenis
Universiteit Universiteit Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Helena Wilhelmina Agatha Maria Sancisi-Weerdenburg (Haarlem, 23 mei 1944Utrecht, 28 mei 2000) was een Nederlands hoogleraar oude geschiedenis, gespecialiseerd in de klassieke Griekse en Achaemenidische geschiedenis.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sancisi-Weerdenburg studeerde klassieke geschiedenis aan de Universiteit Leiden en studeerde in 1967 af onder supervisie van hoogleraar Wim den Boer, een specialist in Griekse geschiedenis. Voor haar doctoraal proefschrift begon ze aan de enorme taak – die uitgroeide tot een langdurig thema – om de geschiedenis van het Achaemenidische Koninkrijk te reconstrueren uit de literatuur.

Om dit realiseren moest ze eerst bekend raken met Oudperzisch en studeerde ze Iraanse archeologie onder Louis Vanden Berghe in Gent. In 1980 promoveerde ze in Oude geschiedenis en archeologie aan de Universiteit Leiden op het proefschrift: "Yauna en Persai. Grieken en Perzen in een ander perspectief."

Van 1975 tot 1989 doceerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen voordat ze in 1990 gewoon hoogleraar oude geschiedenis werd aan de Universiteit Utrecht. In Nederland groeide ze uit tot een autoriteit in de studie van Oud-Perzië en Archaïsch Griekenland. Heleen Sancisi-Weerdenburg overleed op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.