Het Gravenkasteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Gravenkasteel is een kasteel in het Belgische dorp Lippelo.

Het kasteel werd in de periode 1662-1664 gebouwd in opdracht van baron Jacob Ferdinand de la Pierre, heer van Fay, als uitbreiding van het toenmalige "Hof Ten Damme".

Het Gravenkasteel dankt zijn benaming aan de adellijke familie van de graven van Salm, dewelke het kasteel zo'n 80 jaren bewoonden tijdens de 18de eeuw. In de loop der jaren verandert het kasteel meermaals van eigenaar. In het jaar 1895 wordt het kasteel verkocht aan mevrouw Mathilde Maria Moretus De Bouchout - Geelhand.

Deze laatste laat het kasteel in 1902 volledig renoveren.

In 1914 wordt het, toen deels vernieuwd, kasteel beschoten vanuit het fort van Bornem. Het kasteel raakt zwaar beschadigd en wordt vanaf 1916 heropgebouwd.

Op 5 oktober 1927 wordt het Gravenkasteel verkocht een de naamloze vennootschap "l'Auxiliaire du Progrès", dewelke er met de nv Avicola een kippenkwekerij oprichten.

Woon- en zorgcentrum Gravenkasteel[bewerken]

Sedert 1963 verhuurt de nv het kasteel aan Willy De Maegd. Deze bood tijdens de eerste jaren onderdak en verzorging aan 32 bejaarden in de kamers van het kasteel.

Op 14 oktober 1965 koopt de familie De Maegd het Gravenkasteel en laat er in 1968 een verpleegtehuis bouwen in de tuin van het kasteel.

De familie De Maegd verkoopt het tehuis aan de in 2004 opgerichte groep Soprim@.

In 2010 begint een grondige vernieuwing van het WZC. Een nieuwbouw wordt opgetrokken en alle oude gebouwen worden gesloopt. Deze verbouwing verliep in fases, zodat er geen bewoners dienden te verhuizen naar andere zorgcentra. De voltooiing van de gebouwen vond plaats in 2012.

Het huidige woon- en zorgcentrum Gravenkasteel bezit 200 kamers.

Zie ook[bewerken]