Hoeryŏng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hoeryong)
Hoeryŏng-si
회령시
Plaats in Noord-Korea Vlag van Noord-Korea
Hoeryŏng (Noord-Korea)
Hoeryŏng
Situering
Provincie Hamgyŏng-pukto
Coördinaten 42° 26′ NB, 129° 45′ OL
Naam (taal-varianten)
Hangul 회령시
Hanja 會寧市
McCune-Reischauer Hoeryŏng-si
Herziene romanisatie Hoeryeong-si
Algemeen
Inwoners 134.000
Portaal  Portaalicoon   Azië

Hoeryŏng is een stad in het noordoosten van Noord-Korea, tegen de Chinese grens aan. Er wonen ongeveer 134.000 mensen. Het zou de geboorteplaats zijn van Kim Il-sungs eerste echtgenote en zijn moeder Kim Jong-suk. Twintig kilometer van de stad ligt het concentratiekamp Hoeryong.

Vluchtelingenplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het zo dicht bij de Chinese grens ligt, hebben inwoners van Hoeryong vaak contact met de buitenwereld. Het is ook een populaire plaats voor Noord-Koreaanse vluchtelingen. Het enige wat ze hoeven te doen, is een kleine rivier oversteken. Plaatselijke bewoners kunnen weleens helpen met oversteken, maar dat gaat nu minder gemakkelijk, aangezien de regering meer geld biedt om de vluchtelingen aan te geven.

Openbare executies[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2005 had de Japanse nieuwszender Jin-Net een videoband bemachtigd waarop te zien was dat er openbare executies plaatsvonden. De videoband bereikte Japan door Noord-Koreaanse vluchtelingen. Op 1 en 2 maart werden de executies gehouden. Het publiek was ongeveer 1000 man groot, 11 Noord-Koreanen werden veroordeeld voor hulp aan vluchtelingen om China te bereiken. Twee kregen de doodstraf, twee kregen levenslang en de overige zeven kregen 10 tot 15 jaar dwangarbeid als straf.

Het centrum van Hoeryŏng