Hof d'Intere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hof d'Intere in 2007

Hof d'Intere is een renaissancekasteel te Wechelderzande. Het bevindt zich aan de Pastorijstraat 2 en stamt uit 1649.

De naam van het kasteel is ouder en stamt uit 1440, toen Filips de Goede de plaatsen Wechelderzande, Gierle en Lille in leen uitgaf aan Ambrosius van Dinther. In de plaatselijke herberg hield het laathof zitting, en dat werd Hof d'Intere of Hof van Dynter genoemd, naar de naam Van Dinther.

In later jaren ging dit leenrecht over op Johan de Proost, die heer van Wechelderzande was. Deze bouwde het huidige kasteel op basis van een reeds in de 16e eeuw bestaand kasteel. In 1686 werd het eigendom van de pastoor van Wechelderzande, nadat Johan de Proost het moest verkopen. Het huis fungeerde vervolgens als pastorie van 1688 tot 1964 en nadien als gemeentehuis tot 1977[1]. Toen vond de gemeentelijke herindeling plaats en sindsdien is het een gemeentelijk centrum met bibliotheek en park. In 1939 werd het gebouw geklasseerd als beschermd monument.

Gebouw[bewerken]

Het gebouw is in baksteen met lagen zandsteen uitgevoerd. Kenmerkend is het torenvormige avant-corps, hoewel de huidige voorgevel vroeger achtergevel was. De trapgevels aan de zijden zijn een toevoeging vanuit de periode 1900-1911.

Zie ook[bewerken]

Externe bron[bewerken]