Instituut voor de Veredeling van Tuinbouwgewassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 5 sep 2011 om 02:25. (IVT_Wageningen.jpg is op Commons verwijderd. Fastily: No license since 28 August 2011)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het IVT (Instituut voor de Veredeling van Tuinbouwgewassen - of internationaal: Institute for Horticultural Plant Breeding) was gevestigd op een terrein begrensd door de Mansholtlaan, Droevendaalsesteeg en Bornsesteeg, ten noorden van Wageningen; daarnaast bevond zich aan de rivier de Linge in Elst (Gld) een dependance met proeftuinen.


oprichting

Het werd na de Tweede Wereldoorlog, tezamen met een aantal gelijksoortige landbouwinstituten in en om Wageningen gevestigd, mede vanwege de aanwezigheid van de toenmalige Landbouwhogeschool, nu Wageningen Universiteit. Deze instituten vielen onder de Dienst Landbouwkundig Onderzoek, het DLO.

doel

Het doel bestond uit het verbeteren van bestaande, en het ontwikkelen van nieuwe bloemen- groenten- en fruitrassen, en deze rijp te maken voor gebruik door handelsbedrijven. Het hoofdgebouw van het IVT stond aan de Mansholtlaan nummer 15, met aan de rechterzijde een portierswoning. Op het terrein zelf stonden kassen en onderzoeksgebouwen, waaronder het Fytotron. Hierin richtte men zich op siergewassen (bloemen) en groenten / fruit welke in ons land onder glas werden geteeld. Op de proeftuinen in Elst richtte men zich op fruit- en groentensoorten die in de openlucht konden worden geteeld.

fusie

In de negentiger jaren van de vorige eeuw begon men met het proces om de DLO-instituten en Wageningen Universiteit te fuseren, een proces wat in 2000 werd afgerond. Met de plannen om de Universiteitscampus aan de Droevendaalsesteeg te vestigen, werden de IVT-gebouwen afgebroken; op de plaats van het voormalige hoofdgebouw staat nu WUR-gebouw Atlas.

producten

In de schappen van de bloemen- en groentewinkels zijn nog steeds producten te vinden die zijn 'uitgevonden' door het IVT; meest bekende daarvan is wel het appelras Elstar. Fresia's zijn er in een uitgebreid palet van kleuren; veel daarvan zijn ontwikkeld door het IVT. In de zestiger jaren ontwikkelde het IVT het aardbeienras Gorella en maakte daarmee furore.