Otherwise Award

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf James Tiptree Jr.-prijs)

De Otherwise Award, voorheen de James Tiptree Jr.-prijs (James Tiptree, Jr. Literary Award), is een jaarlijkse literaire prijs voor sciencefiction- of fantasy-boeken die de kennis of het begrip van gender verkennen. Sciencefiction-auteurs Pat Murphy en Karen Joy Fowler stelden de prijs in februari 1991 in na een paneldiscussie op WisCon, een feministische sf-conventie in Wisconsin (VS).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De prijs is vernoemd naar Alice B. Sheldon die schreef onder het pseudoniem James Tiptree Jr. Door het kiezen van een mannelijk pseudoniem waaronder haar verhalen werden geaccepteerd door uitgevers en waaronder ze prijzen won, toonde Sheldon aan dat er geen onderscheid bestond tussen mannelijk en vrouwelijke sciencefiction-verhalen.

Jaren nadat Tiptree sf-verhalen publiceerde schreef Sheldon ook boeken onder het vrouwelijke pseudoniem Raccoona Sheldon; pas later ontdekte de sciencefiction-fans en -uitgevers dat Tiptree al die tijd een vrouw was. Deze ontdekking leidde tot een wijdverbreide discussie over de vraag of er aspecten aan het schrijven bestaan die een specifiek geslacht hebben. Om het publiek te herinneren aan de rol van gender in zowel het lezen als het schrijven van verhalen stelde Karen Joy Fowler voor de nieuwe prijs naar Sheldon te vernoemen.

In 2019 werd de prijs hernoemd, vanwege twijfels rond het levenseinde van Sheldon.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]