Naar inhoud springen

Jan Stevens (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jan Stevens (5 april 1961) is een Belgische politicus voor CD&V. Hij is burgemeester van Wielsbeke.

Stevens werkte als bediende bij de ACV. Hij woont in de Wielsbeekse deelgemeente Ooigem.

Hij ging in de gemeentepolitiek bij CD&V. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 verloor de besturende lijst WDV (Welvaart door Vrede) haar meerderheid, en haalde net als het kartel CD&V/N-VA negen zetels. Het Vlaams Belang had een zetel en kon in theorie over de meerderheid beslissen, maar CD&V/N-VA en WDV wilden het cordon sanitaire niet doorbreken en leken samen een monstercoalitie te moeten aangaan. In extremis stapte Guido Callewaert echter over naar de CD&V/N-VA, waardoor die de meerderheid haalden en de burgemeester konden leveren. Jan Stevens had de meeste voorkeurstemmen behaald, maar paste voorlopig voor het burgemeesterschap, omdat hij de combinatie met zijn werk te moeilijk vond. Daarom werd de eerste helft van de bestuursperiode partijgenoot Filiep De Vos burgemeester en werd Stevens eerste schepen. Halverwege de legislatuur wisselden ze van functie en werd vanaf 2010 Stevens burgemeester van Wielsbeke.[1]

Jan Stevens heeft gedurende 27 jaar geen leegstandstaks betaald voor een woning die hij eind jaren '90 liet bouwen in Ooigem[2]. Hij beweert dat hij dit huis nooit heeft betrokken omdat hij voor zijn zieke ouders zorgde. Politieke tegenstanders stellen echter vragen bij deze situatie en wijzen op een vertrouwelijke audit die is uitgelekt.

Jan Stevens bouwde eind jaren '90 een huis in Ooigem, maar besloot daar niet te gaan wonen vanwege de ziekte van zijn ouders. Hierdoor stond het huis leeg en werd er geen huur geïnd, wat normaal gesproken een leegstandsheffing zou triggeren. Audit Vlaanderen ontving echter een melding over mogelijke onregelmatigheden rondom deze woning en startte een vooronderzoek.

Bevindingen van Audit Vlaanderen

[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het vertrouwelijke rapport van Audit Vlaanderen blijkt dat Stevens zijn woning niet als leegstaand heeft aangegeven, waardoor hij een leegstandsbelasting vermeed. Het rapport benadrukt dat Stevens, gezien zijn mandaten en verantwoordelijkheden, op de hoogte had moeten zijn van de geldende belastingreglementen. De houding van Stevens wordt als deontologisch onjuist beschouwd.

Gemeenteraadsbeslissing

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een besloten zitting van de gemeenteraad werd besloten dat Stevens alleen de leegstandsheffing voor de laatste jaren, sinds het overlijden van zijn ouders, hoeft te betalen. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de totale som van 142.042 euro die in de audit werd genoemd.

Politieke Reacties

[bewerken | brontekst bewerken]

De oppositiepartijen zijn het eens met de oplossing die nu is bereikt en zien geen kwaad opzet bij Stevens. De meerderheidsfractie Team 8710 is echter kritischer en wil een juridisch onderzoek om de misgelopen belastinginkomsten van 123.750 euro te recupereren. Zij dringen ook aan op een diepgaander onderzoek naar de interne procedures en controles binnen de gemeente.

De kwestie rondom de onbetaalde leegstandstaks van burgemeester Jan Stevens heeft geleid tot politieke spanningen in Wielsbeke, waarbij verschillende partijen pleiten voor transparantie en naleving van de belastingregels.

Voorganger:
Filiep De Vos
Burgemeester van Wielsbeke
2010 - heden