Jelena Moechina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jelena Muchina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Jelena Vjatsjeslavovna Moechina (Russisch: Елена Вячеславовна Мухина) (Moskou, 1 juni 1960 - 22 december 2006) was een Russisch turnster. In 1978 werd ze wereldkampioene allround in Straatsburg.

Biografie[bewerken]

Jelena werd op haar vijfde wees. Ze werd grootgebracht door haar grootmoeder Anna Ivanova. Als kind had ze al interesse in gymnastiek en kunstschaatsen.

Tot 1975 had ze weinig spraakmakende resultaten behaald. Nadat ze ging samenwerken met Mikhail Klimenko, tot dan trainer bij de mannen, werd ze in enkele jaren een wereldtopper. Ze brak door tijdens de Europese kampioenschappen in Praag. Ze werd tweede op de meerkamp achter Nadia Comăneci en won goud op vloer, balk en brug. Tijdens het wereldkampioenschap van 1978 in het Franse Straatsburg versloeg ze Nadia Comăneci en werd ze de nieuwe wereldkampioene allround. Ze won hier drie gouden en twee zilveren medailles.

Blessures[bewerken]

In 1979 brak ze haar been, waardoor ze niet kon meedoen aan de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Fort Worth. Ze werd geopereerd en begon weer met trainen voordat haar been volledig hersteld was, waarna ze weer opnieuw moest worden geopereerd. Hierna ging ze zeer intensief trainen om op tijd fit te zijn voor de Olympische Zomerspelen 1980 in haar eigen Moskou. Twee weken voordat de spelen begonnen oefende ze een Thomas-salto, een 1 3/4 salto met anderhalve schroef. Ze landde op haar kin, waarbij haar wervelkolom brak. De diagnose tetraplegie, verlamming van de vier ledematen, betekende het einde van haar turncarrière; ze zat sindsdien in een rolstoel. Ze stierf aan complicaties van tetraplegie op 22 december 2006.

De Sovjet-Unie kende haar de Lenin-orde toe en het IOC de zilveren medaille in de Olympische orde.

Prijzen[bewerken]

Jaar Kampioenschap Alr. Team PS BR EB VL
1977 World Cup 1e 1e
Europees kampioenschap 2e 3e 1e 1e 1e
Nationaal kampioenschap 2e 3e 1e
USSR Cup 2e
1978 Wereldkampioenschap 1e 1e 2e 2e 1e
Nationaal kampioenschap 1e 1e 3e
1979 Europees kampioenschap 1e 2e
Nationaal kampioenschap 1e