Waterscooter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jetski)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een jetski in actie
Een jetski

Een jetski is een soort scooter voor op het water, die aangedreven wordt door een waterjetmotor. Op een jetski kan één persoon (meestal staande) plaatsnemen. Een waterscooter is een soortgelijke boot voor twee of drie personen en wordt zittend bestuurd. In de praktijk worden beide namen door elkaar gebruikt, maar in de Nederlandse Wet pleziervaartuigen vallen ze allebei onder de categorie waterscooter.

Boten die worden aangedreven door een waterjetmotor worden jetboten genoemd.

In Nederland wordt jetskiën op verschillende meren en soms ook op zee gedaan. Door het vele water wordt Nederland beschouwd als een uitstekend land om deze hobby te beoefenen. Wel wordt aangeraden een wetsuit en een zwemvest aan te doen.

Om in Nederland op een jetski te varen is minimaal klein vaarbewijs 1 nodig. In het buitenland, vooral op drukke vakantieoorden, mag meestal iedereen boven een bepaalde leeftijd varen op een jetski. Soms is het wel nodig een geldig rijbewijs te hebben.

Jetski is de merknaam voor waterscooters van het merk Kawasaki Heavy Industries. Het wordt echter vaak als aanduiding voor alle soorten waterscooters gebruikt. Diverse merken hebben een eigen "naam" voor hun producten , zo zijn er waverunner en superjet (Yamaha) en sea-doo (Bombardier).