Johan George van Oława

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan George van Oława, Jan Jerzy Oławski, (17 juni 1552 - Oława, 6 juli 1592) was van 1586-1592 samen met zijn broer Joachim Frederik hertog van Oława en Wołów (Ohlau en Wohlau).

Hij was de tweede zoon van George II van Legnica, hertog van Brzeg-Oława-Wołów en van Barbara van Brandenburg, dochter van Joachim II Hector, keurvorst van Brandenburg.

Na de dood van hun vader in 1586 erfden Johan George en zijn oudere broer Joachim Frederik alleen Oława en Wołów, vermits Brzeg (Brieg) door hun vader nagelaten was aan hun moeder Barbara als oprawa wdowia ('weduwenbezit'). Beide broeders vestigden hun residentie in Oława.

Johan George huwde in 1582 met Anna (Stuttgart, 12 juni 1561 - Chojnów, 7 juli 1616), dochter van Christoffel van Württemberg. Zij kregen twee kinderen:

Bij gebrek aan mannelijke nakomelingen werd Johan George opgevolgd door zijn broer Joachim Frederick, die nu alleenheerser werd, maar alleen in Wołów, omdat Oława aan de weduwe van Johan George was gegeven als oprawa wdowia. Anna verloor haar bezittingen toen zij in 1594 hertrouwde met hertog Frederik IV van Legnica. Deze vervielen aan Joachim Frederik, die twee maanden later ook Brzeg verwierf na het overlijden van zijn moeder Barbara.