Naar inhoud springen

Johan Vermeersch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Johan Vermeersch (Langemark, 10 november 1951) is een Belgisch zakenman en tevens de voorzitter van de voormalige Belgische voetbalclub FC Brussels die in 2014 in vereffening ging.

Vermeersch voetbalde zelf in Eerste en Tweede klasse bij Daring Molenbeek (1971-1973), RWDM (1973-1974), KV Kortrijk (1974-1981), AA Gent (1981-1982) en terug bij RWDM als speler-trainer (1982-1983). Hij speelde 179 wedstrijden in de Belgische Eerste klasse en scoorde in totaal 25 doelpunten. Hij werd in 1984 nog trainer bij Racing Jet Brussel dat net gepromoveerd was naar de hoogste afdeling maar werd er na 6 wedstrijden ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

Vermeersch keerde het voetbal de rug toe en werd bouwpromotor. In 1986, nadat RWDM voor een eerste keer failliet werd verklaard, probeerde hij een eerste keer om voorzitter van de club te worden. Hij verloor de strijd tegen Willy Uytterhaegen ondanks het feit dat de spelers de zijde van Vermeersch gekozen hadden. In 1994 werd de bouwfirma van Vermeersch hoofdsponsor van de ploeg en Vermeersch zelf werd lid van het bestuur. Na een nieuwe degradatie naar Tweede klasse en problemen met een te dure tribune nam het bestuur inclusief Vermeersch in 1998 ontslag.

In 2002 nam Vermeersch het failliete RWDM, dat zelf een fusie was tussen Racing White en Daring Molenbeek, over en doopte het na een fusie met Strombeek om tot FC Brussels. Hiervoor kreeg hij 14 miljoen euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vermeersch werd zelf voorzitter van de nieuw gevormde voetbalploeg.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeersch is al enkele keren in het nieuws gekomen door zijn uitspraken over de manier van spelen van sommige van zijn spelers. Zijn meest controversiële uitspraak was in 2007, toen hij tegen de Congolees Zola Matumona zei dat hij beter in een boom kon kruipen en bananen kon gaan eten. Er ontstond veel commotie waardoor Brussels bijna zijn sponsor Kia en Matumona zelf zag vertrekken. De plooien werden terug gladgestreken en Vermeersch heeft Jean-Paul Colonval aangesteld als technische raadgever.