Joop Mengelmoes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joop Mengelmoes
Samson en Gert-personage
Geslacht Man
Beroep Klusjesman
Verwant met Jaap Mengelmoes (broer)
Gespeeld door Stef Bos
Aantal seizoenen 2
Debuutafl. De verhuis
Laatste afl. De piloot

Joop Mengelmoes, gespeeld door Stef Bos, is een personage uit Samson en Gert. Door Samson werd Joop altijd Meneer Chocomousse genoemd.

Joop Mengelmoes was vanaf 1990 tot 1992 in de televisiereeks te zien. Zijn personage was de buurman van Samson en Gert en een manusje-van-alles die veel klusjes uitvoerde. In de allereerste aflevering probeerde hij de kapotte bel van Gert te herstellen, maar het ding brak af. Sindsdien zegt iedereen die het huis binnenkomt: "Ja, ik moest kloppen want de bel doet het niet".

Joop haalde vaak streken uit in de serie. Zo verkleedde hij zich eens tot drie keer toe in een van de drie koningen om snoep te verzamelen. Toen Gert dit bedrog doorhad besloot hij samen met de burgemeester een emmer water en een met confetti over Joop heen te gooien. Maar toen bleek dat Joop snoep verzamelde, omdat hij een groot Driekoningenfeest bij hem thuis organiseerde. Na het tweede seizoen verhuisde Joop en kwamen Octaaf De Bolle en Miranda De Bolle in zijn huis wonen.

Stef Bos schreef ook een paar liedjes die op de eerste cd verschenen: onder meer 'Niet ver weg', 'Er zit meer in een liedje'. Joop kwam voor in vier videoclips: 'Het Samsonlied', waarin hij voor de grap een vensterruit wit verft en 'Er zit meer in een liedje', waarin hij op zijn trompet speelt. En in 'Samen op de Moto' werd hij ook vermeld: in de clip rijden Gert en Samson hem bijna omver (al zijn enkel zijn benen te zien). Via archiefbeelden is hij na jaren afwezigheid ook te zien in 'Het allerlaatste liedje'.

Als huisdier had hij een schildpad, genaamd Marlène, niet te verwarren met Gerts vriendinnetje Marlèneke.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

In seizoen 18 (Samson en Gert: Zomerpret) maakt Joops broer Jaap Mengelmoes zijn opwachting. In dat seizoen wordt ook duidelijk dat hij nog een tante heeft die Pleum heet.

Eerste en laatste aflevering[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste / Laatste Titel aflevering Jaartal
Eerste aflevering De verhuis 1990
Laatste aflevering De piloot 1992

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de aflevering Het neefje van Mengelmoes (1990) werd bekend dat Joop jarig is op 10 oktober.
  • Hoewel Joop halverwege seizoen 2 voor het laatst in de serie voorkwam en naar de achtergrond verdween, werd in de aflevering De knoop in een zakdoek (seizoen 3) duidelijk dat Joop, ook na de komst van Octaaf en Miranda, nog steeds naast Samson & Gert woont.
  • Het personage verdween uit de reeks op vraag van Stef Bos zelf omdat hij het te druk had met zijn muziek.[1]