KNX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KNX (standaard))
Ga naar: navigatie, zoeken
KNX logo.svg

KNX is een standaard (ISO/IEC14543, CENELEC EN50090, CEN13321) die beschrijft hoe sensor en actuator met elkaar communiceren. Dit communicatieprotocol wordt toegepast in gebouwautomatisering en domotica. KNX Association certificeert de producten volgens deze norm zodat producten van verschillende fabrikanten samen in één systeem gebruikt kunnen worden.

Communicatie media[bewerken]

Koppelen van media kan met behulp van mediakoppelaars.

Configuratie modes[bewerken]

Het configureren van een KNX systeem kan afhankelijk van het apparaat op drie manieren:

  • A mode (Automatic mode)
  • E mode (Easy mode): bedoeld voor kleine tot middelgrote installaties. Configuratie gebeurt middels een tool of druktoetsen op het apparaat. Enige kennis betreffende configuratie is noodzakelijk. Configuratie met ETS is ook mogelijk.
  • S mode (System mode): volledige configuratie is beschikbaar met behulp van een PC en ETS software. Specifieke kennis betreffende configuratie is noodzakelijk.

ETS[bewerken]

ETS (Engineering Tool Software) is software waarmee een KNX installatie kan worden ontworpen en geconfigureerd. Het bevat een database met alle gecertificeerde KNX apparaten.

De meeste recente versie van de software kwam uit in 2010 en is ETS4. Door veel installateurs wordt ETS3 echter gebruikt, mede omdat bijna alle productdatabases nog ondersteuning bieden voor ETS3. Projecten gemaakt in ETS3 kunnen met ETS4 geopend en bewerkt worden. Wanneer dit eenmaal gedaan is, is het echter niet meer mogelijk om het bestand te bewerken met ETS3.

Onderstaand de update cyclus van de ETS software:
ETS1: 1993-1996
ETS2: 1996-2004
ETS3: 2004-2010
ETS4: 2010-2014
ETS5: 2014-
Vanaf ETS5 is het mogelijk om ook RF installaties te configureren zonder gebruik te maken van plugins.

Toepassing[bewerken]

Het KNX-communicatieprotocol beschrijft de volgende toepassingsgebieden:

  • Verlichting
  • Zonwering
  • Ruimtetemperatuurregeling
  • Beveiliging
  • Audio/Video
  • Ketelaansturing
  • Weergave/rapportage van sensor- en actuatorinformatie

Hoewel Audio/Video een toepassingsgebied is van KNX, gaat het om het aansturen van A/V-apparatuur. Denk hierbij aan het in- of uitschakelen van apparaten of het kiezen van een nummer. Door de lage overdrachtssnelheid (9600 bit/s) is het niet mogelijk om Audio/Video daadwerkelijk over de buslijn te streamen.

Geschiedenis[bewerken]

KNX is in 1999 ontstaan vanuit EIB (European Installation Bus), Batibus en EHS (European Home System). De KNX specificatie werd in 2002 gepubliceerd. In 2003 werd KNX voor twisted pair en power line een Europese standaard (EN50090). De RF-versie volgde in 2006. In 2006 werd KNX een internationale standaard (ISO/IEC14543).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]