Kolenkalk-groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kolenkalk-Groep (Engels: Lower Carboniferous Limestone Group) is een serie gesteentelagen in de ondergrond van grote delen van Noordwest-Europa. De groep bestaat uit ondiep-mariene kalksteen en dolosteen uit het Dinantien (Vroeg-Carboon). Hoewel de naam zou kunnen suggereren dat er steenkool in deze groep voorkomt, is dat niet het geval.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In het Dinantien lag het noordwesten van Europa aan de zuidelijke rand van het continent Euramerika. Hier lag een groot backarc basin, het Rhenohercynisch Bekken, waar oceanische lithosfeer werd aangemaakt. Aan het einde van het Dinantien zou dit bekken vanuit het zuiden sluiten, dit wordt de Sudetische fase genoemd. Deze compressie werd veroorzaakt door het noordwaarts bewegen van het continent Gondwana, dat daardoor in botsing kwam met Euramerika.

De gesteenten van de Kolenkalk-Groep werden afgezet aan de ondiepere randen van het Rhenohercynisch Bekken en het aansluitende continentaal plat. Ze bestaan uit beperkt-mariene dolosteen en gedolomitiseerde kalksteen met daarop gaandeweg meer open-mariene platformcarbonaten, waaronder veel riffen.

Stratigrafie[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt de Kolenkalk-Groep vertegenwoordigd door de Formatie van Zeeland, deze wordt ingedeeld in drie leden: Goeree (kalksteen met schalielaagjes), Schouwen (kalksteen) en Beveland (dolosteen en gedolomitiseerde kalksteen).

In België (ten noorden van de Ardennen) wordt de Kolenkalk-Groep ingedeeld in vijftien formaties. Van top naar basis zijn dit Goeree, Loenhout, Visé, Berneau, Velp, Kessel, Steentje-Turnhout, Vesder, Pecq, Antoing, Tournai, Orient, Landelies, Pont d'Arcole en Hastière.

In de Belgische lithostratigrafie ligt boven op de Kolenkalk-Groep de Belgische Steenkoolgroep, in Nederland is dat de Limburg-Groep, die met de Belgische Steenkoolgroep te correleren valt. De Kolenkalk-Groep ligt bovenop siliclastische gesteenten uit het Laat-Devoon, afkomstig van de continentale helling. In België worden deze ingedeeld bij de formaties van Bosscheveld, Samme en Etroeungt en de Condroz-Groep; in Nederland bij de vergelijkbare Banjaard-Groep.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]