Internationale luchthaven Koningin Beatrix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Internationale luchthaven Koningin Beatrix
Internationale luchthaven Koningin Beatrix
IATA: AUA ICAO: TNCA
Algemene informatie
Opgericht 1935
Type Civiel
Eigenaar Aruba Airport Authority N.V.
Plaats Oranjestad
Hoogte 18 m
Coördinaten 12° 30′ NB, 70° 1′ WL
Website www.airportaruba.com
Locatie in Aruba
Internationale luchthaven Koningin Beatrix (Aruba)
Internationale luchthaven Koningin Beatrix
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
11/29 2743 m Verhard, asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Internationale luchthaven Koningin Beatrix (Papiaments: Aeropuerto Internacional Reina Beatrix of Engels: Queen Beatrix International Airport) is de nationale luchthaven van Aruba, gelegen nabij Oranjestad. Hiervandaan gaan er vluchten naar Europa (voornamelijk Nederland), Zuid-Amerika, de meeste Caraïbische landen en naar de Verenigde Staten en Canada.

Het vliegveld is vernoemd naar koningin Beatrix, voormalig staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933, vijf jaar na de eerste landing van een watervliegtuig bij Aruba, besloot toenmalig gezaghebber mr. H.E.G. Wagemaker om over te gaan tot de bouw van een vliegveld. Dit vond plaats op een gebied genaamd Dakota (of Wayaca), dat vernoemd was naar een voormalige aloëplantage.[1] Op 19 januari 1935 vond de eerste lijnvlucht plaats tussen Curaçao en Aruba. In 1937 kreeg het vliegveld een passagiersterminal en een radiostation voor de luchtverkeersleiding.

Het eerste terminalgebouw tijdens het bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernard in 1955

In 1942 verrees er een nieuwe terminal aan de zuidzijde, de plek van de huidige en inmiddels derde terminal die gebouwd werd tussen 1965 en 1972. De luchthaven werd hernoemd van Dakota Luchthaven in Aeropuerto Internacional Reina Beatrix en de landingsbanen werden verlengd om ruimte te maken voor de turboprop- en straalverkeersvliegtuigen. In 2000 vond, onder de noemer Beatrix 2000, nog een enorme renovatie en expansie plaats. Twee nieuwe gebouwen kwamen gereed, een voor passagiersafhandelingen van vluchten voor passagiers uit de Verenigde Staten en een voor passagiers die naar andere delen van de wereld moeten. In 2007 werd een speciale terminal voor privévliegtuigen in gebruik genomen.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]