Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wasily (overleg | bijdragen) op 24 okt 2007 om 11:43. (Prijs proza)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (afgekort tot KANTL) is een Vlaamse vereniging die in 1886 werd opgericht met als bedoeling het culturele en literaire leven in Vlaanderen te stimuleren

Tot 1974 stond de vereniging bekend onder de naam Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde toen een decreet van de Cultuurraad voor de Nederlandse cultuurgemeenschap (de voorloper van de Vlaamse regering) besliste het Nederlands als officiële benaming voor de taal die in Vlaanderen gesproken wordt, te hanteren.

De Academie was de eerste officiële instelling van België waarin op een wetenschappelijke manier het Nederlands bestudeerd werd. Later werd de bevoegdheid van de Academie beperkt tot de Nederlandse taal- en letterkunde, waarvoor zij nog altijd een adviesfunctie voor de Vlaamse regering heeft. De Vlaamse Academie speelde een belangrijke rol in de Vlaamse ontvoogding en stuurde de Vlaamse Beweging op cultureel en intellectueel vlak in sterke mate. In politiek opzicht heeft de Academie zich echter altijd neutraal opgesteld.

De Academie bestaat sinds 1939 uit 30 gewone leden en 25 buitenlandse ereleden.

Het secretariaat en de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde zijn gelegen in de Koningstraat in Gent.

De Academie reikt om de vijf jaar een Prijs Proza KANTL uit. Daaraan is een geldbedrag van € 6 250 verbonden.

Externe link