Naar inhoud springen

Laurentia (geologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Laurentië)
Laurentia na de aanhechting aan Baltica / Avalonia

Laurentia of het Noord-Amerikaans Kraton is een kraton en een paleocontinent. Laurentia vormt de kern van het continent Noord-Amerika, inclusief Groenland. Deze kern ontstond in het Archeïcum (4,0 tot 2,5 miljard jaar geleden) in stappen, waarbij verschillende kleinere kratons samen kwamen. Laurentia is een van de grootste Archeïsche kratons en het bevat de oudst bekende gesteenten en stukken aardkorst ter wereld: de Acasta Gneiss in het noordwesten van Canada en de Isuagroensteengordel op Groenland.

In het Neoproterozoïcum was Laurentia onderdeel van het supercontinent Rodinia. Rond 750 miljoen jaar geleden viel dit supercontinent geleidelijk uit elkaar en kwam Laurentia los te liggen. Ongeveer 400 miljoen jaar geleden botste Laurentia tegen het paleocontinent Baltica, waarbij Laurussia ontstond. De gebergtevorming of orogenese die daarbij plaatsvond wordt de Caledonische orogenese genoemd, het gebergte de Caledoniden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Laurentia is afgeleid van de alternatieve naam voor het Canadees Schild, op zijn beurt afgeleid van het Canadese gebergte de Laurentiden dat zich daar bevindt. Dit gebergte werd vernoemd naar de rivier de Sint-Laurens).