Ridderorden in Bosnië en Herzegovina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van Bosnië en Herzegovina

De eerste ridderorde die in Bosnië en Herzegovina actief was, was een ridderlijke orde, de Orde van de Draak. Bij deze ridderorde hebben zich in het begin van de 15e eeuw veel edelen aangesloten in een vergeefse poging om Hongarije, Servië en Bosnië te verdedigen tegen de oprukkende Turken.

Bosnië verloor eeuwenlang haar zelfstandigheid en werd een Turkse, en later een Oostenrijkse provincie.Het verdrag van Sèvres maakte de provincies deel van Koninkrijk Joegoslavië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevorderden de Duitse bezetters het Kroatische nationalisme en de antisemitische en fascistische Bosnische Ustaše onder leiding van President Ante Pavelic van de Onafhankelijke Staat Kroatië vestigde ook in Bosnië een schrikbewind. Zij stelden een aantal ridderorden in. Zie: Lijst van Ridderorden van Kroatië

In 1945 werd Bosnië deel van de Volksrepubliek Joegoslavië.

Het uiteenvallen van deze federatieve staat deed een nieuwe Republiek Bosnië en Herzegovina ontstaan.

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van Bosnië en Herzegovina voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Verdrag van Dayton deelt Bosnië en Herzegovina op in twee entiteiten, namelijk de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de Servische Republiek. Daarnaast is er nog een federaal district, genaamd Brčko, dat tot beide entiteiten behoort.

De Bosnische regering stelde een groot aantal onderscheidingen in waaronder elf ridderorden.