Lodewijk Frederik van Württemberg-Mömpelgard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk Frederik
1586-1631
1586 Ludwig Friedrich.jpg
Graaf van Mömpelgard
Periode 1608-1631
Voorganger Frederik I
Opvolger Leopold Frederik
Vader Frederik I
Moeder Sybilla van Anhalt

Lodewijk Frederik van Württemberg-Mömpelgard (Mömpelgard, 25 januari 1586 - aldaar, 26 januari 1631) was de tweede zoon van Frederik I van Württemberg en Sybilla van Anhalt. Lodewijk Frederiks oudere broer hertog Johan Frederik van Württemberg stond hem in 1617 in het "vorstbroederlijk vergelijk" de Württembergse bezittingen af aan de linker-Rijnoever: het graafschap Montbéliard (Duits:Mömpelgard), de heerlijkheid Riquewihr (Duits: Reichenweiher) en het graafschap Horbourg ((Duits Horburg). Zo werd Lodewijk Frederik de stichter van de jonge zijlijn Württemberg-Mömpelgard.

Tijdens zijn regeerperiode woedde de Dertigjarige Oorlog volop, die ook in Mömpelgard leidde tot hongersnood en ziekte-epidemieën. Na de dood van zijn broer Johan Frederik in 1628 werd hij als voogd over de jonge Everhard III aangesteld en naar Württemberg geroepen. In deze periode verloor Württemberg een derde van zijn grondgebied door het restitutie-edikt van keizer Ferdinand II. Hij keerde in 1630 ziek terug naar Mömpelgard en overleed er in 1631.

Lodewijk Frederik huwde in 1617 met Elisabeth Magdalena, dochter van Lodewijk V van Hessen-Darmstadt. Uit dit huwelijk kwamen volgende kinderen voort:

Na de dood van Elisabeth Magdalena in 1624, hertrouwde Lodewijk Frederik in 1625 met Anna Eleonora von Nassau-Saarbrücken-Weilburg. Uit dit huwelijk kwamen drie kinderen voort: