Naar inhoud springen

Louis Volders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 77.162.40.246 (overleg) op 9 mrt 2011 om 18:30.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Louis Volders
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1687
Overleden 1711
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Maria Louise van Hessen-Kassel door Louis Volders

Louis Volders (1687 - 1711), ook wel Jan Volders genoemd, was een kunstschilder. Hij werkte vanaf ongeveer 1700 aan het Stadhouderlijk hof in Leeuwarden. In de literatuur worden Louis, Jan en Lancelot Volders vaak verwisseld. Volgens het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie is deze oudere Lancelot beslist niet identiek met Louis Volders. Andere bronnen halen de drie schilders, hun werk, data en namen door elkaar.

In de collecties van de Duitse en Nederlandse afstammelingen, de Nederlandse Koningen, van de Friesche Stadhouders zijn een aantal portretten van Louis Volders bewaard gebleven. In het Rijksmuseum in Amsterdam bevinden zich miniatuurportretten naar zijn schilderijen.

Werken van zijn hand zijn ook in collecties van Eysinga (nu in het Friesch Museum) en van Sminia (nu H.W.Herwarth von Bittenfeld) aanwezig.

R.E.O.Ekkart oppert in "Nassau uit de schaduw van Oranje" de mogelijkheid dat Henriette Amalia van Nassau-Dietz Volders tijdens haar bezoek aan Brussel in 1689 heeft ontdekt.

De meeste aan hem toegeschreven schilderijen zijn op de achterzijde gesigneerd "L Volders" en in een geval "Louis Volders". Op een portret is "L.Volders pinxit Bruxelles 1691" geschreven wat suggereert dat Volders, waarvan in Leeuwarden behalve een "Volders camer" op een inventaris van het Stadhouderlijk Hof geen sporen van bewoning worden gevonden, in Brussel werkte en de leden van de Stadhouderlijke familie ofwel daar schilderde, zoals met Johan Willem Friso in in 1707 het geval was, of geregeld naar Leeuwarden reisde.

Het in het Leuvense Stadhuis bewaarde groepsportret van Leuvense Raadsheren dat in 1703 werd geschilderd en aan Lancelot Volders wordt toegeschreven moet in werkelijk van Louis' hand zijn want Lancelot Volders activiteiten als schilder lagen vooral tussen 1657 en 1675. Het is mogelijk dat Lancelot en Louis vader en zoon zijn maar daarvoor is geen bewijs overgeleverd.

De laatste werken van Louis Volders worden door Ekkart in 1713 gedateerd maar volgens andere bronnen was Louis Volders in 1711 gestorven.