Naar inhoud springen

Louise d'Épinay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louise d'Épinay
Portret van Louise d'Épinay door Jean-Étienne Liotard, Musée d’Art et d’Histoire, Genève.
Portret van Louise d'Épinay door Jean-Étienne Liotard, Musée d’Art et d’Histoire, Genève.
Algemene informatie
Geboortenaam Louise Tardieu d'Esclavelles
Geboren 11 maart 1726
Valenciennes
Overleden 15 april 1783
Parijs
Nationaliteit(en) Franse
Religie katholicisme
Beroep(en) salonnière
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Louise d'Épinay, geboren als Louise Tardieu d'Esclavelles (Valenciennes, 11 maart 1726 - Parijs, 15 april 1783), was een Franse salonnière en schrijfster.

Louise d'Épinay was een dochter van Louis-Gabriel Tardieu d'Esclavelles, een gouverneur, en van Florence-Angélique Prouveur. In 1745 trouwde ze met Denis-Joseph Lalive d'Epinay. Ze was een vriendin van Denis Diderot en Jean-Jacques Rousseau, die bij haar zou verblijven tot in 1757. Daarnaast werkte ze mee aan de Correspondance littéraire van Friedrich Melchior Grimm en hield ze een rijke correspondentie met Ferdinando Galiani. Van 1757 tot 1759 verbleef ze in Genève, waar ze contacten had met Voltaire en Théodore Tronchin. Ze schreef voornamelijk werken over pedagogische vraagstukken, zoals Lettres à mon fils uit 1759 en Conversations d'Émilie uit 1774. Dat laatste boek was een antwoord op de Émile van Rousseau, die meisjes vooral gehoorzaamheid wilde bijbrengen en een intellectuele opvoeding kwalijk achtte voor hun latere taak als moeder aan de haard. Doorheen twintig fictieve conversaties met haar geadopteerde kleindochter Émilie liet d'Épinay zien hoe ook meisjes een stimulerende en zo goed mogelijke opvoeding verdienden, die studie, spel en tijd buitenshuis omvatte.[1] Ze schreef ook een autobiografische roman, Histoire de Madame de Montbrillant, waarin ze in het bijzonder een rekening zou vereffenen met Rousseau.

  • (fr) Lettres à mon fils, 1759.
  • (fr) Conversations d'Emilie, 1774.
  • (fr) Histoire de Madame de Montbrillant.
  • (fr) Badinter, E., Emilie, Emilie, 1983.
  • (en) Weinreb, R.P., Eagle in a Gauze Cage, 1983.
  • (en) Weinreb, R.P., ""Une femme toute nouvelle": Louise d'Epinay in Geneva, 1757-1759" in Femmes savantes et femmes d'esprit, 1994, 203-218.
  1. Robertson, R., The Enlightenment. The Pursuit of Happiness 1680-1790, 2020, p. 367
Zie de categorie Louise d’Épinay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Louise d'Épinay op de Franstalige Wikisource.