Mahonie (hout)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mahoniehout)
Swietenia mahonie, afgewerkt met olie. Let op de kruisdraad
Khaya mahonie, ook met kruisdraad

Mahonie is een bekende houtsoort, en als gevolg daarvan, in het algemeen spraakgebruik, ook wel een kleur. Oorspronkelijk was mahonie afkomstig uit West-Indië, van Swietenia mahagoni (familie Meliaceae). Het is mooi stabiel hout, waarmee meubels te maken zijn die niet in een andere houtsoort te maken zijn (de favoriete houtsoort van Chippendale en zijn navolgers). Ook wordt het veel gebruikt in de botenbouw. Tevens is het in gebruik voor bepaalde muziekinstrumenten, met name voor de klankkast van gitaren.

Toen het eenmaal een grote reputatie had ontstond de praktijk elke min of meer rode houtsoort te verkopen als "mahonie" met een voorvoegsel. Het loont dus de moeite om altijd te controleren om welke houtsoort het gaat, als het woord mahonie valt.

Ruwweg is de volgende onderverdeling te maken

  1. Afkomstig van bomen uit het genus Swietenia (familie Meliaceae): dit heet dan Amerikaans mahonie, Swietenia mahonie, etc.
  2. Afkomstig van bomen uit de genera Swietenia of Khaya (beide horend tot de familie Meliaceae). Hout van dit tweede genus heet dan Afrikaans mahonie, Khaya mahonie, etc
  3. Het meervoud "mahonies" wordt gebruikt als verzamelnaam voor hout afkomstig van bomen uit de genera Entandrophragma, Khaya, Swietenia (alle drie horend tot de familie Meliaceae).
  4. Fantasienamen, als Birma mahonie, Filipijns mahonie, en dergelijke.

Alle soorten van het genus Swietenia zijn op de CITES-lijst geplaatst.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]