Managing Director

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
03-10-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een Managing Director is een eindverantwoordelijke voor een onderneming, een werkmaatschappij binnen een groep, of een grote divisie van een conglomeraat.

Volgens de gangbare definitie van Van Dale is een directeur "iemand die aan het hoofd staat van een bedrijf of instelling". Afgelopen jaren zijn de Engelstalige titelaanduidingen Managing Director (MD) en ook Chief Executive Officer (CEO) in zwang geraakt. Vanuit hun herkomst zijn de MD en CEO vergelijkbaar en vaak hetzelfde. Waar in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland de term Managing Director meer gebruikt wordt, is de Chief Executive Officer overgewaaid uit de Verenigde Staten van Amerika. In de Nederlandse praktijk zijn zowel MD als CEO eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een onderneming en bepalend voor de strategie op korte en lange termijn. Om toch enig onderscheid aan te brengen wordt de aanduiding CEO in het algemeen gebruikt voor grote (groepen van) ondernemingen of conglomeraten.

In beide gevallen is ook wel sprake van 'titel-inflatie' in de zin dat ook de directeur van een bedrijf van dertig medewerkers zich ook wel eens van de MD- of CEO-aanduiding bedient.