Maurits Hassankhan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maurits S. Hassankhan)

Maurits Safdar Hoeseinkhan Hassankhan (Welgedacht, 10 december 1947) is een Surinaams politicus, schrijver en historicus.

Hassankhan in 2018

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hassankhan werd geboren in Welgedacht C wat destijds behoorde tot het district Suriname maar nu in Wanica ligt. Na de MULO doorliep hij met goed gevolg de Kweekschool (1962-1965), vervolgens behaalde hij de hoofdakte (1967). In Suriname begon hij aan de lerarenopleiding geschiedenis voor de akte MO-A. Aan de Universiteit van Groningen rondde hij met succes zijn studie geschiedenis af (1975).

Hierna volgde Hassankhan een aantal cursussen, waaronder een training voor jonge diplomaten en een curriculum ontwikkelingstraining aan de Universiteit Leiden. Daarna werkte hij op het Surinaamse ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en was hij jarenlang onderwijzer. Hiernaast schreef hij als historicus meerdere boeken. Vanaf 1975 tot 1988 coördineerde Hassankhan de vernieuwing/'surinamisering' van het geschiedenisonderwijs. Onder zijn leiding werden doelstellingen voor het geschiedenisonderwijs geformuleerd en werden de curricula van verschillende schooltypen herzien (GLO, LBGO, MULO). In de jaren zeventig en tachtig werden onder zijn leiding nieuwe schoolboeken geschreven voor deze scholen: Wij en ons verleden (GLO), Lesbrieven voor het LBGO (LBGO) en Geschiedenis voor het Mulo (Mulo). Vanaf 1977 was Hassankhan cursusleider geschiedenis op het Instituut voor de Opleiding van Leraren, waar hij de geschiedenisopleiding (LO, MO-A en MO-B) heeft vernieuwd.

Vanaf 1984 is Hassankhan als docent verbonden aan de Universiteit van Suriname. Hij is al vele jaren lid van de raad van het bestuur van de universiteit en gedurende de periode van 1991 tot 1993 directeur van het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO).

Vanaf 1996 is Hassankhan redacteur geweest van de Journal of Social Sciences (JOSS) van de Universiteit van Suriname en in 2000 werd hij lid van De Nationale Assemblée voor de VHP.

Van 1 september 2005 tot augustus 2010 is Hassankhan minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Venetiaan III. Na zijn ministerschap keerde hij terug naar de universiteit, waar hij vanaf oktober 2013 richtingscoördinator Geschiedenis is bij de Faculteit der Humaniora.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Immigratie en ontwikkeling (met Lila Gobardhan-Rambocus), 1993
  • De erfenis van de slavernij (met Lila Gobardhan-Rambocus), 1995
  • Caribbean studies at the university of Suriname. An underdeveloped area in the social sciences, 1995
  • Grepen uit 125 jaar maatschappelijke ontwikkeling van Hindostanen. Van Gya en Boodheea tot Lachmon en Djwalapersad, 1998
  • Hindostaanse immigranten in Suriname. Namenboek 1873-1916, 1998
  • Historische database van Suriname. De gegevens over de Hindostaanse immigranten, 1998
  • Politieke ontwikkeling en politieke systemen in Suriname en de regio, 2004
  • Media en politiek als partners binnen een democratische rechtstaat. Verslag van de conferentie gehouden op 5 en 6 maart 2004, Hotel Krasnapolsky, Paramaribo, 2005
  • Beleving van de democratie in Suriname, 2005
  • Verkenningen in de historiografie van Suriname (samen met Jerome Egger en Eric Jagdew), 2013
  • Resistance and Indian Indenture Experience (samen met Brij Lal en Doug Munro), 2014

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
U. Joella-Sewnundun
Minister van Binnenlandse Zaken
2005 - 2010
Opvolger:
S. Moestadja
Voorganger:
M. Felisi a.i.
minister van Transport, Communicatie en Toerisme a.i.
mei 2007
Opvolger:
Richel Apinsa