Medaille van Verdienste voor Kunst en Wetenschap (Saksen-Coburg en Gotha)
De Medaille van Verdienste voor Kunst en Wetenschap (Duits: Verdienstmedaille für Kunst und Wissenschaft) was een onderscheiding van het Duitse hertogdom Saksen-Coburg en Gotha. De medailles die in goud, verguld zilver en zilver werden uitgereikt waren verbonden aan het Kruis van Verdienste voor Kunst en Wetenschap.
Het kruis werd in 1860 door Ernst I van Saksen-Coburg en Gotha ingesteld en tot 1905 uitgereikt aan kunstenaars en wetenschappers. Onder de opeenvolgende hertogen werden ook verschillende medailles geslagen waarbij de vorsten zich op de voorzijde lieten afbeelden.
In 1907 werd het Kruis van Verdienste door hertog Karel Eduard vervangen door het Erekruis voor Kunst en Wetenschap. De medailles werden gehandhaafd maar werden voorzien van de kop van Carl Eduard en een keerzijde waarop in plaats van "Dem Verdienste" (1837 - 1895) "Für Kunst und Wissenschaft" stond zoals van 1895 tot 1907 ook het geval was.
Onder Ernst II werden verguld zilveren kruisen in plaats van massief gouden versierselen uitgereikt.
Anders dan in het naburige Saksen-Meiningen was het Kruis van Verdienste voor Kunst en Wetenschap formeel geen ridderorde. De kruisen leken wel sterk op elkaar en de zilveren medaille die in Saksen-Meiningen de IIe Graad van de Orde van Verdienste voor Kunst en Wetenschap was is in Saksen-Coburg en Gotha een aan het kruis verbonden medaille. Deze medailles waren van 1837 tot 1858 van zilver, van 1858 tot 1893 van goud of zilver en van 1895 tot 1898[1] van verguld zilver. In 1895 liet hertog Alfred een zilveren medaille slaan die tot 1905 werd gebruikt. Hertog Carl Eduard liet nieuwe versierselen aanmaken. Het Erekruis voor Kunst en Wetenschap.
Het rondschrift rond het hertogelijk portret was achtereenvolgens
- ERNST HERZOG ZU SACHSEN COBURG UND GOTHA.
- ERNST II HERZOG VON SACHSEN COBURG UND GOTHA.
- ALFRED HERZOG VON SACHSEN COBURG UND GOTHA.
- CARL EDUARD HERZOG V. SACHSEN COBURG UND GOTHA.
Het kruis werd aan een lint om de hals gedragen.[2][3] De medaille werd op de linkerborst gedragen. De medailles van Ernst I aan een ring en de medailles van Alfred en Carl Eduard aan de voor Saksen-Coburg-Gotha typische beugel boven de medaille.
De kleine Ernestijnse hertogdommen Saksen-Meiningen en Saksen-Coburg hadden ieder een Orde van Verdienste voor Kunst en Wetenschap, die alleen door het medaillon en het portret van de vorst van elkaar verschilden. Saksen-Weimar bezat een ovale Medaille van Verdienste voor Kunst en Wetenschap.
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]In de Ernestijnse hertogdommen werden verschillende onderscheidingen, orden en kruisen ingesteld voor verdiensten voor kunst en wetenschap. Soms gebeurde dat in overleg en onderscheiden de verschillende versierselen zich in details.
- De Medaille voor Kunst en Wetenschap van Saksen-Altenburg
- Het Kruis van Verdienste voor Kunst en Wetenschap van Saksen-Coburg en Gotha
- De Hertog Ernst-medaille (Saksen-Coburg en Gotha)
- Het Erekruis voor Kunst en Wetenschap van Saksen-Coburg en Gotha
- De Medaille van Verdienste voor Kunst en Wetenschap van Saksen-Weimar-Eisenach
- De Orde van Verdienste voor Kunst en Wetenschap van Saksen-Meiningen
Literatuur
- Jörg Nimmergut, Katalog Orden & Ehrenzeichen von 1800 bis 1945, München 2012
- Maximilian Gritzner Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt innerhalb des XIX. Jahrhunderts. Auf Grund amtlicher und anderer zuverlässiger Quellen zusammengestellt. Verlag:Leipzig., Verlagsbuchhandlung von J.J.Weber, 1893.
- Wolf Graf Baudissin und Eva Gräfin Baudissin: Spemanns goldenes Buch der Sitte. Berlin, Stuttgart [1901], Blz. 1092-1111.
Noten
- ↑ Nimmergut plaatst bij dit jartal een vraagteken.
- ↑ Nimmergut toont een kruis met een blauw lint, Gritzner vermeldt een groen lint
- ↑ Graaf en Gracin Baudissin op